Ričard Nefju / - FOTO: PRTSC/VOA
27/06/2024 u 09:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nefju: Crna Gora napravila značajne korake ka EU, brojne reforme tek predstoje

Napori koje je Crna Gora uložila u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i borbi protiv korupcije značajni, ali tek predstoje brojne reforme i aktivnosti, rekao je koordinator američkog Stejt Departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju.

Nefju, koji je prošle nedelje u boravio u Crnoj Gori, rekao je u intervjuu za Glas Amerike, da brine zbog nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa i da je izazov i partijsko zapošljavanje.

On je istakao je međutim da su mu predstavnici crnogorske vlade prenijeli da su riješeni da se pozabave tim pitanjima.

Nefju je poručio i da vjeruje da su sankcije efikasna strategija američke administracije za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je do sada preduzela značajne korake.

- Ostvarila je značajna dostignuća i Crnogorci bi trebalo bi da bude ponosni na sav rad uložen u borbu protiv korupcije i sve napore u procesu pristupanja EU. To je veoma značajno - naveo je Nefju.

Varhelji čestitao Mandiću: Crna Gora napravila značajne korake u sprovođenju reformi vladavine prava

On je dodao da je ono što je postignuto tek početak širokog niza aktivnosti, reformi i posla koji treba obaviti.

- I to nije pitanje koje se tiče samo Crne Gore, već i svake zemlje u regionu i svijetu, a to je da je broj reformi i aktivnosti koje i dalje treba preduzeti je ogroman, jer korupmirani akteri uvijek pokušavaju da pronađu nove slabosti. Zbog toga se napori i rad moraju nastaviti- poručuo je Nefju.

On je rekao da je vide opasnost od ranjivosti na aktere koji pokušavaju da koriste korupciju kao oružje.

- Rizike koji se tiču toga da li tužioci mogu da gone svoje slučajeve, da li je očuvana nezavisnost pravosuđa. Vidimo i mnogo rizika kada je riječ o tome da građani ne vide da se postiže napredak i da se mora više uraditi - naveo je Nefju.

On je kazao da je od predstavnika vlade, i od aktera iz civilnog društva i drugih čuo da postoji istinska riješenost da se direktno rešavaju ti izazovi.

Borelj: Pristupanje Crne Gore prioritet za EU

Nefju je istakao da će uvijek biti kritika kada je riječ o toj oblasti, "da vidimo hapšenja, krivična gonjenja ali ne i presude i da je za njih potrebno dugo vremena".

- I riječ je o stvarnim primjedbama. Mi radimo što možemo da podržimo Crnu Goru. I mislim da Crna Gora razmatra ulaganja u pobošljanje efikasnosti pravosudnog procesa...Vidimo da treba uložiti još napora da se potencijalno poveća efikasnost pravosudnog sistema- kazao je Nefju..

Na pitanje ima i primjedbi u pogledu nezavisnosti i političkog uticaja na pravosuđe u Crnoj Gori, da li ih i to zabrinjava, Nefju je odgovorio brinu zbog nezavisnosti pravosuđa širom svijeta.

On je kazao da je to pitanje koje su svakako pokrenule organizacije iz civilnog društva i da je riječ o nečem što smatram prilično ozbiljnim.

- I kada sam razgovarao sa vladom, vidio sam stvarnu riješenost da se osigura održavanje nezavisnosti pravosudnih institucija. Nadam se i svakako bi proces pristupanja Evropskoj uniji trebalo da osigura da se to nastavi - poručio je Nefju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 09:20