/ - FOTO: MINISTARSTVO
21/02/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odović: UNDP iskren partner Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine

Sagovornici su se saglasili da je nastavak saradnje na budućim projektima i ciljevima dobar osnov za doprinos boljem standardu i kvalitetnijem životu svih građana i građanki Crne Gore.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori (UNDP) Ekaterinom Paniklovom.

Ministar Odović upoznao je stalnu predstavnicu UNDP-a sa prioritetima na kojima Ministarstvo vrijedno radi, kao što su prostorno planiranje u skladu sa principima održivog razvoja, unapređenje katastarskih podataka, kreiranje uslova za razvoj infrastrukture i digitalizacija svih segmenata rada Ministarstva sa fokusom na katastar, imovinu i prostorno planiranje.

Tokom susreta razmotreno je zajedničko definisanje budućih prioriteta, sa posebnim osvrtom na pravednu zelenu tranziciju koja treba da stvori prilike za diverzifikaciju lokalne ekonomije, kreiranje zelenih poslova, angažovanje mladih i žena na tržištu rada i podsticanje inovativnih rješenja za dekarbonizaciju u svim sektorima. 

Poseban akcenat je stavljen na vladavinu prava kao ključni faktor za unapređenje procesa planiranja i kontrolisanog urbanog razvoja. Ovo uključuje osiguranje transparentnosti, inkluzije i poštovanje zakona, kako bi se osiguralo da odluke koje se donose odražavaju javni interes i doprinose održivom razvoju zajednice i dobrobiti građana i građanki Crne Gore.

Stalna predstavnica UNDP-a Paniklova istakla je da će dalji razvoj snažnog partnerstva između UNDP-a i Vlade biti vođen programskim okvirom saradnje između UNDP-a i Crne Gore za razdoblje od 2023. do 2027. godine, koji je u potpunosti usklađen sa Agendom 2030 i prioritetima vezanim za proces pristupanja EU.

Sagovornici su se saglasili da je nastavak saradnje na budućim projektima i ciljevima dobar osnov za doprinos boljem standardu i kvalitetnijem životu svih građana i građanki Crne Gore. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:06