/ Partija crnogorskih Muslimana
12/11/2022 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PCM: U Crnoj Gori bujaju šovinizam i fašizam

Gotovo nemoguće izgleda činjenica da pojedine partije koje se “busaju” demokratijom i „čija su usta puna“ građanskim opredjeljenjem ne žele da podrže Zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola

Partija crnogorskih Muslimana (PCM) pridružuje se svim antifašističkim snagama koje žele da podrže Zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, kazao je Hazbija Skenderović, predsjednik PCM.

- Gotovo nemoguće izgleda činjenica da pojedine partije koje se “busaju” demokratijom i „čija su usta puna“ građanskim opredjeljenjem ne žele da podrže ovakav zakon, čime su u startu u suprotnosti sa onim što navodno propagiraju. Ovakvim stavom samo pokazuju svoje pravo lice i udaljavaju Crnu Goru od atifastičke, multinacionalne, multikonfesionalne sredine - ističe Skenderović.

Iz PCM navode da aktuelna parlamentarna većina neće da podrži Zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, čiji je predlagač predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

- Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu juče nije podržao predlog zakona, jer su tri člana bila za, a pet protiv. Uzdržani su bili poslanici Demokratskog fronta, Demokrata i koalicije Crno na bijelo. Ovaj predlog dan ranije nije dobio zeleno svjetlo ni Zakonodavnog odbora.

Svjedoci smo ovih dana, a možemo reći, i godina, da na prostoru Crne Gore buja šovinizam, simbolika i retorika za koje smo mislili da smo ostavili iza sebe u dalekoj prošlosti. Međutim, ona je svaki dan sve jača i sve snažnija i sasvim je normalno da se građani koji pripadaju manjinskim narodima, kao i svi oni koji su građanski i antifašistički opredijeljeni nelagodno osjećaju u okruženju punom šovinizma i fašizma i pitaju do kad­­a - navode iz ovog političkog subjekta.

PCM apeluje na sve učesnike u ovom procesu da preispitaju svoje stavove i zapitaju se gdje vodi tako čvrsto stanovište, jer se odbijanjem ovakvog zakona na prostorima Crne Gore dozvoljava govor i simbolika mržnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 10:44