Darko Pekić / - FOTO: URA
11/05/2024 u 16:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pekić: Građani Bara će sve više osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije

Građani Bara će sve više osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije. To je saopštio predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.

- Sujeta je slast za ego, a otrov za dušu. Dok sam čitao vaše sarkastično saopštenje pred očima su mi išle slike Maljevika, Možure, posječenih čempresa, Stare masline na umoru i ostalih simbola budvanizovanog Bara. Tek malo kasnije počeše da se ređaju i starije slike velikih kompanija kao što su jedinstvena Luka Bar, Primorka, Rumija trans, Izbor Bar itd. Građani Bara se ne sjećaju transparentnih javnih rasprava, tenderskih procedura, ekoloških studija ili studija izvodljivosti koje su dovele do ovih promašaja, ali osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije - navodi Pekić u odgovoru na saopštenje barske vlasti predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.

Dodaje da u istom periodu prošle godine kada je Vlada Crne Gore, uz podršku američke ambasade u Crnoj Gori, potpisala memorandum o saradnji sa američkim kompanijama Opština Bar je potpisala memorandum o saradnji sa Eko Fondom.

- Dok ovo pišem neko u Crnoj Gori ili u svijetu potpisuje memorandum o saradnji. Da li to predstavlja signal za uzbunu? Memorandum iskazuje dobru volju potpisnika, a ugovor predstavlja obavezu dvije strane i mora se poštovati. Još 2007. godine u Prostornom planu područja posebne namjene za Morsko dobro prepoznato je da "kao alternativno rješenje se otvara mogućnost snabdijevanje iz tranzitnog gasovoda i gradnja terminala LNG (tečnog prirodnog gasa) u Baru, ali su ta rješenja uslovljena izgradnjom regionalnih pravaca gasifikacije Jugoistočne Evrope". Prepoznaje ga i Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje Crne Gore iz 2018. godine -  ističe Pekić.

Ističe da i ranije se razmišljalo o ovoj ideji ali se nije odmaklo dalje od dobre volje što u suštini jeste memorandum o saradnji.

- Znajući da postoji interesovanje, a da tehnologije napreduju brzinom svjetlosti, sada je trenutak da konsultujemo stručna lica. Tri najznačajnije tačke na koje treba da se fokusira studija izvodljivosti inovacionog projekta su: stanje tržišta, operacioni zahtjevi i zahtjevi tržišta, odnosno bitno je da se sagleda "zdravlje" tržišta, dostupne tehnologije, proizvodni kapaciteti i prepoznatljivost proizvoda. Na taj način bismo znali tačno šta Bar dobija od ovog projekta. Da li su to nova radna mjesta, ulaganja investitora u infrastrukturu, društvenu odgovornost, dovođenje kompanija koje obavljaju komplementarne poslove u Slobodnoj zoni Luke Bar, nešto drugo ili korist od ove investicije ima samo investitor? Međutim, jasno nam je da predstavnici vladajuće koalicije žele  da se bave populizmom i, kao u slučaju amonijum nitrata prošlog ljeta, organizuju lov na vještice umjesto konstruktivne diskusije i rješenja koja bi dala jasnu sliku da li je LNG terminal Baru potreban ili ne - zaključio je Pekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 20:18