sa sastanka / - FOTO: VLADA CRNE GORE
10/09/2024 u 16:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Perišić: Očekujemo da se do kraja mađarskog predsjedavanja održi Međuvladina konferencija

Crna Gora očekuje da se do kraja mađarskog predsjedavanja održi Međuvladina konferencija i zatvore 4 pregovaračka poglavlja.

- To je, uzevši u obzir dinamiku i ostvarene rezultate realno očekivanje što će učvrstiti Crnu Goru na liderskoj poziciji u integracionom procesu- poručeno je sa sastanka sherpasa država Zapadnog Balkana koji se održava u Mađarskoj na kome učestvuje savjetnica premijera za vanjsku politiku i nacionalna koordinatorka za Berlinski proces Milica Perišić.

Sastankom u oragnizaciji Ministarstva evropskih poslova Mađarske predsjedavao je ministar evropskih poslova Mađarske, János Bóka.

- Dok je tema prvog panela bila stanje pristupnih pregovora zapadnobalkanskih partnera, te planovi mađarskog predsjedavanja, fokus drugog panela bio je na povezanosti regije Zapadnog Balkana sa unutrašnjim tržištem EU, kao i ubrzana integracija i Plan rasta.  Na sastanku je takođe bilo riječi i o dijalogu na temu vladavine prava sa državama kandidatima. Predstavnici zemalja regiona su iznijeli svoje vizije i očekivanjakada su u pitanju konkretni rezultati tokom Predsjedavanja Mađarske. Savjetnica Perišić je tokom sastanka takođe izrazila očekivanje da će proces proširenja ostati visoko na agendi novog sastava EU institucija, nakon nedavno održanih izbora za EP, i naglasila da se proces reformisanja EU i proces proširenja moraju dešavati paralelno.- navedeno je saopštenjem.

Kad je riječ o periodu do kraja godine, ona je takođe istakla da Crna Gora očekuje mnogo od mađarskog predsjedavanja, ali i da cijenimo svu podršku koju Mađarska pruža nama i drugim zemljama na njihovom evropskom putu.

- Savjetnica Perišić je izrazila i vjerovanje da će Plan rasta biti efikasan mehanizam koji će pokrenuti reforme neophodne da se proces pridruživanja vrati na pravi put, ali i pokazati našim građanima i građankama da je evropska integracija van političkih pregovora i, zapravo, podrazumijeva veoma obimnu ekonomsku integraciju koja će svima pomoći u poboljšanju kvaliteta svakodnevnog života- navedeno je saopštenjem.

Mađarska strana je istakla da njihovo Predsjedavanje ima za cilj da unaprijedi proces proširenja, u skladu sa revidiranom metodologijom i na osnovu pristupa zasnovanog na zaslugama, uzimajući istovremeno u obzir i kapacitet Unije da apsorbuje nove članice. 

- Kada je riječ o Planu rasta i reformskim agendama država regiona, čije se usvajanje ubrzo očekuje, naglašeno je da su one usmjerene na unapređenje ključnih oblasti politika u zemljama korisnicama, te da obuhvataju različite aspekte upravljanja, ekonomskog razvoja i društvenog napretka. Kroz ciljane reforme i strateške inicijative, kako je istaknuto tokom sastanka, Reformska agenda će doprinijeti podsticanju održivog rasta, povećanju konkurentnosti i promovisanju inkluzivnih i otpornih društava širom regiona- rečeno je nakons astanka.

U konačnici, Mađarska će, naglašeno je na sastanku, u ovom periodu posebnu pažnju posvetiti ubrzanju tempa približavanja Zapadnog Balkana sa EU-27 i integraciji u Jedinstveno tržište, sve u cilju udvostručenja rasta, kroz strukturne promjene privrede i njenu modernizaciju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

15. septembar 2024 21:58