SA SASTANKA / - FOTO: SKUPŠTINA
21/10/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Popović: Avio povezanost od presudnog značaja za unapređenje saradnje sa Bugarskom

Grupa prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Republikom Bugarskom, koju predvodi potpredsjednica Zdenka Popović, primila je danas ministra turizma Bugarske Evtima Miloševa, tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Popović je zahvalnost Bugarskoj na kontinuiranoj i dosljednoj podršci Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ističući dugogodišnje zalaganje Bugarske za politiku proširenja EU i našu evropsku perspektivu.

- Imajući u vidu uključenost Bugarske u Berlinski proces, potpredsjednica Skupštine je naglasila značaj parlamentarne diplomatije za pomenutu inicijativu, koja je istovremeno usmjerena na pomirenje, razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i ubrzanje evropskog puta svih država Zapadnog Balkan kroz reformski proces i regionalnu ekonomsku -  integraciju - dodaje se u saopštenju.

Govoreći u mogućnostima intenziviranja bilateralnih odnosa, potpredsjednica Popović je istakla važnost nastavka političkog dijaloga i unapređenja saradnje u turizmu, kao sektoru od zajedničkog i strateškog interesa koji je ključan za ekonomski razvoj obje zemlje.

image

SA SASTANKA

- FOTO: SKUPŠTINA

- Iako geografski blizu, loša saobraćajna povezanost otežava dinamičniji privredni razvoj. Stoga je od presudnog značaja avio povezanost za unapređenje saradnje u oblastima turizma, industrije, trgovine, poljoprivrede, energetike, IT sektora, ali i investicija. Upravo je zajednički interes da pospješimo ekonomsku saradnju kroz bolju turističku saradnju - navela je tom prilikom Popović.   

Milošev je potvrdio da Bugarska vidi Crnu Goru kao dugogodišnjeg partnera i prijatelja na njenom evropskom putu, izražavajući nadu da će Crna Gora postati 28. članica Evropske unije do 2028. godine.

Konstatujući da je turizam most za cjelokupnu ekonomiju, on je iskazao potrebu zajedničkih regionalnih inicijativa koje bi unaprijedile turističku ponudu Balkana kao jedinstvenog tržišta. S tim u vezi, avio povezanost je prepoznao kao neophodnost u cilju poboljšanja ekonomske i sveukupne saradnje.

image

SA SASTANKA

- FOTO: SKUPŠTINA

Tokom sastanka, sagovornici su diskutovali o zajedničkim izazovima u turizmu, poput sezonalnosti, razvoja infrastrukture i nedostatka radne snage.

U razgovoru članova Grupe prijateljstva sa ministrom Miloševim prepoznati su potencijali za dalji razvoj turističkog sektora, ali i zajednički prioritet u pogledu održivog i ekoturizma. Zajednički cilj je dalji razvoj političkih odnosa i jačanje međusobnih veza, uključujući promociju zajedničkih turističkih proizvoda i povećanje broja međusobnih posjeta.

Sastanku su, pored potpredsjednice Popović, prisustvovali i članovi Grupe prijateljstva Dane Marković, Zoja Bojanić-Lalović i Oskar Huter, dok su bugarsku delegaciju, pored ministra Miloševa, činili ambasador Stefan Dimitrov i članovi kabineta ministra, zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 14:57