/ - POPOVIć (FOTO: RTCG)
05/04/2023 u 20:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popović: Đukanovićeva ostavka očekivana, slijedi nam dug oporavak

Istakao je da postoji mafiokratija koja po širini u dubini vlada Crnom Gorom,te da, kako kaže Popović ona i dalje upravlja Crnom Gorom

Ostavka predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na tu poziciju je očekivana i predstavlja istorijski događaj, kazao je u emisiji "Stav" na TVCG profesor Pravnog fakulteta Milan Popović. Istakao je da to po automatizmu ne znači da počinje nova i pozitivna demokratska era već naprotiv da nam slijedi težak i dugi oporavak, prenosi portal RTCG.

-Ostavka predsjednika DPS-a Mila Đukanovića na tu funkciju je očekivana. Ima logike zbog svih okolnosti ovih dana, i bolje je ikad nego nikad. To jeste istorijski značajan događaj, čak i čisto deskriptivno da tako kažem poslije 30 godina jedan vođa odlazi sa vlasti- kazao je Popović. 

Istakao je da to ne znači da po automatizmu počinje nova i pozitivna demokratska era, već kako je kazao naprotiv, u najoptimističnijoj varijanti slijedi težak i dugi oporavak.-

-Ja sam uvijek bio realista i skeptik, mnogi smatraju čak i pretjeran, ali s obzirom na moj skepticizam očekivanja iz 30. avgusta nisu ispunjeni. Ne slažem se sa analitičarima da je 30. avgusta izvršena smjena vlasti. Ona jeste formalno u institucijama vlasti, ali ono što do danas imamo nije smjena vlasti nego jedna vrsta produženog, teškog i po malo više opasnog dvovlašća sa elementima bezvlašća-kazao je Popović. 

Istakao je da postoji mafiokratija koja po širini u dubini vlada Crnom Gorom,te da, kako kaže Popović ona i dalje upravlja Crnom Gorom.

-Sociološki, mislim na one koji vladaju ekonomijom i društvom Crne Gore. Imamo vlast koja je pokazala mnogo više slabosti nego što je narod od njih očekivao. Odlazeći predsjednik Milo Đukanović i njegov vrh i dalje upravljaju ovim bazičnim osnovnim društvenim procesima- kazao je Popović. 

Istakao je da govori o institucionalno rasulu.

-Nemam utisak da pobjednici novih vlasti imaju svijest o širini i dubini problema mafiokratije zato insistiram na tim problemima- kazao je Popović. 

Istakao je da nije moguće da se 2. april 2023. ne poveže direktno sa 30. avgustom 2020. godine.

-Nije moguće da se 2. april 2023. ne poveže direktno sa 30. avgustom 2020. Ako je protekle dvije i po godine donijelo prilično razočaranja kod ne malo broja podržavalaca alternative, onda bi 2. april trebao da bude nova šansa za bolje rezultate i popravke loših ocjena i prethodnog perioda i da se ide ozbiljnije dalje- kazao je Popović. 

Istakao je da je 2. april donio niz boljih pozitivnih elemenata.

-Ono što je donio 2. april to je niz boljih pozitivnih elemenata koji sami za sebe nisu preveliki ali koji govore o tome da postoje izvjesno sazrijevanje svijesti. U poslednjih 30 godina ne mogu se sjetiti nekoga ko je bio kao novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prema svom subjektu, što su mali pozitivni znaci- kazao je Popović. 

Istakao je da je uspjeh Pokreta "Evropa sad" pored svega nesporan.

-Njihov je uspjeh nesporan, u samo nekoliko mjeseci postići ovakav rezultat i ne traži nikakav rezultat. Ali smatram da je njihov uspjeh više rezultat onog razočaranja u 30. avgustovsku parlamentarnu većinu i samo 30. avgust- istakao je Popović. 

Istakao je da je podršku novoizabranom predsjedniku Jakovu Milatoviću pružio iz više razloga.

-Moja podrška Jakovu Milatoviću je bila zato što je bio protivnik Mila Đukanovića, ali i sam Jakov Milatović koji ima rijetku političku osobinu a to je njegova samoktitičnost ali ima i drugih, kao na primjer to što je u više navrata isticao da je njegova borba na predsjedničkim izborima izraz kontinuiteta tridesetogodišnjeg nastojanja i borbe svih prethodnika za istu političku borbu. Takođe i stručnost, referentnost, ozbiljnost...Kod mene je bilo presudno i jedno i drugo, po 50 odsto- zaključio je Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:05