ANJA POPOVIĆ / - FOTO: DPS
24/08/2024 u 10:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popović: Spajić i eksperti skromne budžete studenata stavljaju na kocku

Vlada Crne Gore još jednom pokazuje nedosljednost u svom djelovanju: u jednom trenutku govore kako žele da pomognu mladima u Crnoj Gori, a u drugom čine sve kako bi zaustavili njihov napredak. Oni potcjenjuju inteligenciju naše omladine, vjerujući kako će ih lažnim obećanjima prevariti. Ovog puta su na meti studenti i pripravnici, tvrdi Anja Popović, članica Glavnog odbora Savjeta mladih DPS.

- Naknade za pripravnike iznosiće 600 eura, iako govorimo o visokoškolcima. Za razliku od njih, minimalna plata zapošljenih sa VSS iznosiće 800 eura. Milojko Spajić i njegova Vlada izgleda ne cijene obrazovanje, pa na ovaj način, po ko zna koji put, diskriminišu jednu grupu u odnosu na drugu - istakla je ona.

Dalje, navodi Popović, izmjenama Zakona o visokom obrazovanju studentski krediti iznosiće 150, a studentske stipendije 300 eura mjesečno, dok se ukida minimalni iznos istih.

- Ovo stavlja studente u nezavidnu poziciju. Iznos njihovih studentskih kredita i stipendija zavisiće od volje Vlade koja se ne bori za dobrobit građana, već, čini se, radi sve kako bi njihov svakodnevni život učinila sve težim. Kao rezultat (ne)djelovanja 44. Vlade Crne Gore, građani se suočavaju sa enormnim cijenama osnovnih životnih potreba. Studenti su naročito ugroženi. Cijene su previsoke, a njihove finansije skromne. Studentski krediti i stipendije za mnoge predstavljaju značajnu finansijsku pomoć kazala je Popović.

Prema njenim riječima prethodnih mjeseci su isplate istih kasnile, a sada je upitno koliko će iznositi već sljedeće godine.

- Kao neko ko je nedavno studirao u Sjedinjenim Američkim Državama i Češkoj, mogu potvrditi da je tamošnji studentski život jeftiniji nego u Crnoj Gori. Sve što treba da uradite kako bi se u to uvjerili jeste da posjetite prodavnice u ove tri države i uporedite cijene, imajući u vidu da minimalne plate u našoj zemlji iznose daleko manje. Nažalost, cijene osnovnih životnih namirnica se ne razlikuju - navodi ona.

Popović smatra da premijer Milojko Spajić izgleda ne shvata da studenti u Crnoj Gori, za razliku od njega, nijesu u mogućnosti da lete privatnim avionom, već žive skromno, dok cijene samo rastu.

- Tvrdi kako je posvećen mladim ljudima i njihovim interesima, ali pretpostavljam da između Olimpijskih igara i skupih privatnih putovanja nema vremena da svoje tvrdnje i ostvari. Međutim, na prvim sljedećim izborima uvidjeće da je izgubio podršku mnogih građanki i građana, jer je posao premijera da brine o državi i njenim stanovnicima, a ne da zahvaljujući toj poziciji ostvaruje svoje lične interese i dječačke snove - zaključila je Popović.

Vlast stavila u neravnopravan položaј dio populaciјe tokom radnog angažmana: Srednjoškolci tokom pripravničkog ne primaju ni centa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. septembar 2024 02:53