/ SKUPŠTINA CG
05/12/2022 u 12:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsjednica Skupštine otvorila prvo zasijedanje Omladinskog palamenta

Predsjednica Đurović je kazala da Skupština Crne Gore već duži niz godina realizuje i edukativne programe za mlade

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović otvorila je danas prvo zasijedanje Omladinskog palamenta koje je održano u Skupštini Crne Gore u organizaciji NVO Mreža za mlade.

Otvarajući zasijedanje koje je dio projekta „Mladi u fokusu društva“, Đurović je istakla da je izuzetno važno da se Omladinski parlament realizuje u godini koja je proglašena za Evropsku godinu mladih i u kojoj su sve zemlje Evropske unije fokus stavile upravo na pitanja mladih i omladinske politike.

Ona je podsjetila da su poslanice i poslanici 27. saziva usvojili zakonska rješenja koja su omogućila dječiji dodatak najprije djeci do šest godina, a zatim i djeci do 18 godina, da su uveli besplatne udžbenike za sve osnovce u Crnoj Gori, a takođe su povećali plate pripravnicima u skladu sa povećanjem minimalne zarade.

Predsjednica Đurović je kazala da Skupština Crne Gore već duži niz godina realizuje i edukativne programe za mlade sa ciljem da ovoj populaciji približi instituciju parlamenta, kao i da podigne njihovo interesovanje za sistem i zajednicu u kojoj žive. „Dostupnost svih relevantnih informacija o radu parlamenta, redovna edukacija i program razmjene informacija za različite grupe građana i mogućnost da mladi imaju direktnu riječ u zakonodavnom procesu, predstavljaju temelj razvoja parlamentarizma“, istakla je ona.

- Na današnjem zasijedanju, predsjednica Skupštine je pozdravila inicijative Mreže za mlade Crne Gore koje se odnose na uvođenje građanskog vaspitanja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama, za reformu programa stručnog osposobljavanja, za ekonomsko osnaživanje mladih i za osnivanje stambenog fonda za mlade. Đurović je poručila da će mladi u Skupštini Crne Gore uvijek imati partnera za sve ideje, inicijative i predloge, te da će parlament biti mjesto na kome oni mogu da se čuju i pretoče riječi u djela- navodi se u saopštenju.

Koordinatorka projekta Andrijana Radović je naglasila da se kritikom ali i podsjećanjem na obavezu da se gradi društvo koje će biti jednako za sve, društvo spremno da čuje i poštuje drugo i drugačije, zapravo na najbolji način daje smisao zamisli istinske promocije mladih. Ona je podsjetila na poraznu činjenicu da je u 25 godina od 1992. do 2017. godine Crnu Goru, prema procjeni, napustilo 140.000 ljudi – dominatno mladih, te podatak, da od oko 45 hiljada nezaposlenih, do 30 godina sa tim statusom je gotovo 10 hiljada.

,,Ne čudi onda što smo stambeno zavisni, pa u prosjeku tek sa 33 godine odlazimo iz roditeljskog doma, što nas stavlja u sami vrh najkasnijeg osamostaljivanja. Koliko se naš glas čuje i koliko smo zaista uključeni u procese donošenja odluka pokazuje indeks participacije koji je 10, dok je u zemljama EU 81. Je li u nama ili u sistemu problem što se naši vršnjaci u zemljama EU osam puta više pitaju od nas?”, kazala je Radović.

Radović je poručila da će ,,država u naredenim decenijama biti onakva kakvi budemo mi - i kako je pripremimo za generacije nakon nas”. Da bi taj niz trajao i dobijao nove slojeve smisla, istakla je Radović, ,,moramo se izboriti za put slobode i smisla”.

,,Politikom mladih se sa svojim kolegama bavim preko sedam godina. I kada god smo bili na ivici ostvarenja značajnog cilja – dobili smo mrvice – formu umjesto suštine, obećanje umjesto realizacije, kurtoaziju umjesto suštinskog uvažavanja”.

Tokom zasijedanja mladi su iznijeli više inicijativa: Inicijativu za uvođenje građanskog obrazovanja kao obaveznog predmeta u višim razredima osnovne i svim razredima srednjih škola, Inicijativu za reformu programa stručnog osposobljavanja za visokoškolce, Inicijativu za ekonomsko osnaživanje mladih sa fokusom na razvoj preduzetništva i Inicijativu za razvoj stambenog fonda za mlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:16