Bošnjačka stranka / - FOTO: BS
30/01/2024 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavnici BS na Skupštini Evropske narodne partije u Briselu

Edina Dešić uzela je učešće u diskusiji gdje je u okviru teme o prioritetima EU u narednom mandatu Evropskog parlamenta govorila o politici proširenja EU sa fokusom na države Zapadnog Balkana

Predstavnici Bošnjačke stranke, Edina Dešić i Izet Ćorović, učestvovali su 29. i 30. januara 2024. godine na redovnoj sjednici Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP) čija je članica Bošnjačka stranka, saopšteno je iz te partije.

Edina Dešić uzela je učešće u diskusiji gdje je u okviru teme o prioritetima EU u narednom mandatu Evropskog parlamenta govorila o politici proširenja EU sa fokusom na države Zapadnog Balkana.

- Države ZB moraju iz politike proširenja EU dobiti jasniju poruku kada je u pitanju EU perspektiva, ali tu poruku moraju dobiti i države koje pokušavaju da radi svojih geopolitičkih interesa osujete EU put pojedinih država Zapadnog Balkana. U suprotnom zamagljena EU perspektiva i maligni uticaj spolja u državama Zapadnog Balkana mogu snažnije podstaći euroskepticizam i želju za reformama. Crna Gora, kao država koja je najbliža članstvu u EU, mogla bi biti primjer koji bi svim državama ZB pokazao izvjesnost EU perspektive i zato je važno da EU snažnije podstakne suštinske reforme i dodatno podrži Crnu Goru na EU putu - naglasila je Dešić.

Na marginama zasijedanja Političke skupštine EPP delegacija Bošnjačke stranke imala je niz značajnih susreta sa rukovodstvom EPP, ali i sa istaknutim političarima EPP u institucijama EU, među kojima i sa Manfredom Weberom, predsjednikom EPP, Ursulom von der Layen, predsjednicom EK, Patrickom Vollerom, sekretarom EPP za međunarodne odnose, Doris Pak, predsjednicom Asocijacije žena EPP i Robert Schuman instituta, Gaborom Berczelijem, direktorom Robert Schuman instituta i mnogim drugim.

To je bila prilika da se sa sagovornicima razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u EU, na Zapadnom Balkanu i u Crnoj Gori sa akcentom na izazove sa kojima se Crna Gora suočava na putu ostvarivanja suštinskih reformi neophodnih za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, te ulozi Bošnjačke stranke u tim reformama.

Svi sagovornici istakli su da prepoznaju Bošnjačku stranku i manje brojne narode uopšte, kao veoma konstruktivnog i važnog aktera pozitivnih društveno političkih procesa u Crnoj Gori.

Iz Bošnjačke stranke podsjećaju da to jedina politička partija iz Crne Gore koja je članica najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, Evropske narodne partije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:22