Црногорски тим / - фото: МУП
28/09/2021 u 17:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Припадници МУП-а учествовали на НАТО вјежби у Сјеверној Македонији

Вјежбу је организовао Центар за управљање кризама Сјеверне Македоније и Евроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) у оквиру НАТО-а

Од 19. до 24. септембра 2021. године у организацији Директората за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова, тим за трагање и спашавање из рушевина и НИЦС тим учествовали су на НАТО ЕАДРЦЦ међународној теренској вјежби под називом „СЈЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 2021“, која је одржана у Охриду  и околини. Вјежби је пруствовао и в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић.

Како су саопштили из МУП-а, вјежбу је организовао Центар за управљање кризама Сјеверне Македоније и Евроатлантски центар за координацију одговора на катастрофе (ЕАДРЦЦ) у оквиру НАТО-а.

 - На вјежби су тестиране и увјежбаване процедуре пружања подршке националним институцијама у циљу подизања отпорности на катастрофе сходно разрађеним сценаријима посвећеним земљотресу, поплавама, биолошким/хемијским и радијационо/нуклеарним несрећама, као и улози социјалних медија током катастрофа - додају они.

Тим за трагање и спашавање из рушевина чинили су  представници Директората за заштиту и спашавање Министарства унутрашњих послова (менаџмент тима) и служби за заштиту и спашавање Главног града, Пријестонице Цетиње и општина Никшић, Будва, Бар и Улцињ. Поред тима, Црна Гора је имала представнике у оцјењивачком дијелу вјежбе, као и посматраче у оквиру ВИП програма вјежбе (укупно 13 особа). 

 - Током извођења вјежбе као један од циљева вјежбе користио се и НИЦС систем – wеб-базирани систем за управљање у случају природних и других катастрофа који је развијен у оквиру НАТО СПС програма „Науком за мир и безбједност”, пилот пројекта цивилне напредне регионалне координације у хитним ситуацијама (АРЦЕЦП Г4968) који се имплементирао и развијао у Црној Гори, Хрватској, Сјеверној Македонији и Босни и Херцеговини. У НИЦС тиму Црне Горе било је  шест представника Директората за заштиту и спашавање МУП-а који су обучени за коришћење дронова за трагање и спашавање угрожених лица, евалуацију коришћења НИЦС система и едукацију  за учеснике вјежбе из других држава итд - наводе из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:09