/ ILUSTRACIJA - FOTO: GOV.ME
07/10/2022 u 14:21 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Propuštena godina u EU integracijama: Negativne ocjene za reformu pravosuđa

U izvještaju će biti konstatovano i da napretka nije bilo i u privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24, bez kojih Crna Gora ne može ići dalje u pregovaračkom procesu.

Izvještaj o napretku koji se odnosi na Crnu Goru sadržaće izuzetno negativne ocjene kada je u pitanju reforma pravosuđa, saznaje TVCG iz dobro upućenih izvora u Briselu.

Tokom nedavnog sastanka predstavnika Ministarstva evropskih poslova Crne Gore sa zvaničnicima EU koji su zaduženi za Izvještaj o našoj zemlji istaknuto je da se u oblasti pravosuđa reforme mogu ocijeniti razočaravajućim, iako takva formulacija, kako saznajemo od izvora koji blisko prate dešavanja u Crnoj Gori, neće biti dio dokumenta koji će javnosti biti predstavljen 12. oktobra.

BEZ ISPUNJENJA PRIVREMENIH MJERILA DO KRAJA GODINE

U izvještaju će biti konstatovano i da napretka nije bilo i u privremenim mjerilima za poglavlja 23 i 24, bez kojih Crna Gora ne može ići dalje u pregovaračkom procesu. Sagovornici ističu i da u ovom trenutku i uz ovakvu dinamiku ne postoji mogućnost da Crna Gora do kraja godine dobije Izvještaj o privremenim mjerilima, što je bio cilj 43. Vlade.

Kao najveći razlozi za zabrinutost, kako ističe izvor RTCG-a, biće istaknuta nemogućnost imenovanja u ključnim sektorima, poput sudija Ustavnog suda i Sudskog savjeta, a Brisel upozorava da se politička nestabilnost što prije mora prevazići, kako bi se napredovalo u reformama, jer u suprotnom Crna Gora rizikuje da izgubi status predvodnika u regionu, a akcenat će biti stavljen na neke druge države Zapadnog Balkana koje napreduju u reformama.

Na sastanku koji je održan krajem prošle sedmice istaknuto je i da su prepoznati rezultati u oblasti zapljene cigareta i zabrane njihovog skladišnja u Luci Bar, ali zvaničnici u Briselu poručili su i da preprodaja cigareta nije opcija, već isključivo njihovo uništavanje. Takvu poruku je uputio i evropski komesar Olvier Varhelji crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću tokom njegovog nedavnog boravka u Briselu.

EK u dijelu uništavanja cigareta ponudila je i finansijsku pomoć, međutim, naš sagovornik ističe i da nije jasno kako će Brisel gledati na najnoviju situaciju tokom koje je određena količina cigareta završila na crnom tržištu.

Kako navode dobro upućeni izvori, na sastanku je poručeno i da je na podizanje tenzija i dodatnu podijeljenost uticao i Temeljni ugovor koji je Crna Gora potpisala sa Srpskom pravoslavnom Crkvom. Konstatovaće se da napretka nije bilo ni u oblasti izbornih preporuka OEBS-a i ODIHR-a, na kojima je EK insistirala i tokom prethodnog Izvještaja.

POZITIVAN TREND U DIJELU TEMELJNIH PRAVA

I pored porasta govora mržnje i napada na vjerskoj osnovi, ton izvještaja koji se odnosi na temeljna prava biće prilično pozitivan. Najveće pohvale Brisel vidi u zaštiti LGBT populacije, a kada je riječ o slobodi medija biće ponovljena poruka o neophodnosti istrage napada na novinare, ali i istaknuta važnost da Javni servis RTCG emituje raznolik i politički nepristrasan sadržaj.

Očekuje se da ipak u izvještaju neće biti konstatovano nazadovanje, već da će se njegovi autori opredijeliti za termin "stagnacija".

Izvještaj o napretku i dalje je u fazi usaglašavanja, a takozvani Paket proširenja u kome se detaljno ocjenjuje stanje i napredak koji su postigle sve zemlje Zapadnog Balkana evropski komesar Olvier Varhelji predstaviće 12. oktobra. Kako se očekuje, izvještaj će prvo biti predstavljen evropskim poslanicima na Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET), a potom i na konferenciji za novinare.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:42