Radovanić  / Foto: URA
22/08/2022 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radovanić: Nećemo učestvovati u razgovorima o novoj Vladi, građanima je dosta prepucavanja

Vlada predvođena Abazovićem odlučila je da rešava probleme i da ništa ne gura pod tepih, smatra on

Generalani sekretar URA Mileta Radovanić kazao je za N1 da taj pokret neće učestvovati u razgovorima o novoj vladi, što su i rekli na skupštinskoj sednici 19. avgusta, kada je pala manjinska vlada njihovog lidera Dritana Abazovića.

Iz URA smatraju da je bilo potrebno izvršiti rekonstrukciju i tako nastaviti borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Stoga, Radovanić ističe da je izglasavanjem nepovjerenja vladi mehanizam odlučivanja vraćen u ruke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog DPS i da je time stopirana borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kada je bila najžešća.

- Iza rušenja vlade se krije pokušaj stopiranja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Pokret URA ostaje sinonim beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i napretka Crne Gore na evropskom putu- ističe Radovanić i dodaje da je dogovor o novoj vladi na skupštinskoj većini koja je i izglasala nepovjerenje dosadašnjoj.

Navodi da je vlada smijenjena glasovima demokrata Alekse Bečića i DPS Đukanovića, te „vjeruje da postoji plan šta će dalje raditi“.

- Bečić i DPS su se odlučili za ovaj scenario, a ne za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako da je do njih da ponesu odgovornost za to- kazao je Radovanić.

Prema njegovim riječima, URA će se odgovorno i posvećeno obavljati funkcije kao i do sada".

- Poći ćemo u opoziciju. Bitno je da se održe prevremeni izbori, jer je dosta građanima Crne Gore to nadgornjavanje i političko prepucavanje. U poslednje dvije godine točak demokratije se u Crnoj Gori pokrenuo i ne može se više zaustaviti, isto tako je i ruka pravde krenula i ni ona se ne može zaustaviti - poručio je Radovanić.

Dodaje i da je manjinska vlada imala jasne prioritete, a na osnovu inicijative DPS za obaranje Dritanove vlade „očigledno se vidi da borba protiv korupcije nije u njihovom fokusu“.

Upitan da prokomentariše suštinski razlog za pad vlade – Temeljni ugovor sa SPC, on ističe da se vlada predvođena Abazovićem odlučila da rešava probleme, da ništa ne gura pod tepih.

- Mi smo to pitanje zatvorili, Temeljni ugovor je potpisan na korist svih građana Crne Gore, da najzad počne pomirenje- poručio je Radovanić.

Nada se da nova vlada neće suspendovati Temeljni ugovor i da je to završeno pitanje.

Na pitanje da li je pokretu URA prihvatljiva ideja o ekspertskoj vladi, ponavlja da to nije pitanje za njih, i da što se njih tiče neće biti dio pregovora o bilo kojoj novoj vladi, „postoji skupštinska većina od 50 poslanika“.

Smatra i da je dogovor o rušenju vlade „sigurno ranije napravljen, a 19. avgusta se ta skupštinska većina iskristalisala“.

- Bićemo partneri u vezi dogovora za pravosudne funkcije, a što se formiranja 44. vlade tiče, pokret URA u tome neće učestvovati- izričit je Radovanić. 

A na to da li se pripremaju za sledeće izbore, ističe da su spremni za njih i da „građani prepoznaju iskrenost i borbu koju uRA prezentuje putem medija“.

- Bilježimo rast, a to smo dokazali na prethodnim lokalnim izborima. Povjerenje koje dobijamo kod građana je više nego dobro. Vjerujem da za URA dolaze bolji dani, kao i za cijelu Crnu Goru - zaključio je Radovanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:26