/ -FOTO: SRđAN BOLJEVIć
27/03/2023 u 07:14 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raičević za "Dan": Odlazeći režim raspisivanjem izbora želi da sačuva pozicije

Hapšenja koja sada drmaju našu zemlju, a i mnoge zemlje iz okruženja i svijeta, odavno inicirana upravo od strane Nebojše Medojevića i Pokreta za promjene, istakao je Raičević

Po svemu sudeći, Crnu Goru čekaju prijevremeni parlamentarni izbori, koje je raspisao odlazeći predsjednik Milo Đukanović, protivno Ustavu i bez utemeljenja u bilo kojoj pravnoj normi.

U trenutku kad nemamo kompletiran Ustavni sud, uz netaknuto izborno zakonodavstvo i nepročišćen birački spisak, izbori su ništa drugo do grčevito hvatanje onih pozicija koje odlazećem režimu nesumnjivo izmiču i prijeti mu politička margina. Upravo je to razlog njihovog raspisivanja i raspuštanja crnogorskog parlamenta, koji, nažalost, nije bio na visini zadatka kad su pobrojani propusti u pitanju, ocijenio je u razgovoru za "Dan" poslanik Pokreta za promjene Vladan Raičević.

image

Raičević

foto: SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC

On ističe da će ocjenu ustavnosti ove odluke dati institucija na koju su dugo čekali da se pokrene i kompletira, to jeste Ustavni sud.

– Nadam da nećemo biti uskraćeni za mišljenje najveće pravne instance kada je u pitanju neočekivani potez odlazećeg predsjednika – kaže naš sagovornik.

Na predstojeće parlamentarne izbore, zakazane za 11. jun, u velikoj mjeri će uticati rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora, u kojem će se naći Milo Đukanović i Jakov Milatović, što bi posledično moglo dovesti do prekompozicije na političkoj sceni Crne Gore. Drugi krug je zakazan za 2. april.

– 19. marta završen je prvi krug predsjedničkih izbora, koji je, po svemu sudeći, bio neočekivan, barem za one političke snage koje su pronikle iz zajedničke pobjede 30. avgusta 2020. Politički savez kom pripadam, Demokratski front, uprkos mnogim, sad već mogu reći tradicionalnim opstrukcijama, praćenim veoma osmišljenim inženjeringom jedne široke interesne koalicije, ostvario je dobar izborni rezultat, koji će se na parlamentarnim izborima prikazati u realnim okvirima – smatra Raičević.

Predstojeći parlamentarni izbori uvod u istinsku demokratiju

Prema riječima našeg sagovornika, Crna Gora je konačno osjetila slobodu, a građani su konačno počeli slobodno da se opredjeljuju na izborima.

– Tako da predstojeći parlamentarni izbori, kad god da se održe, nesumnjivo uvode istinsku demokratiju u najveći zakonodavni dom naše države. To je nešto za šta smo se zajedno borili svih ovih godina, to je ideal kojem težimo nakon veličanstvene pobjede 30. avgusta 2020. Sve ono što nas je sputavalo, što je Crnu Goru udaljavalo od Evropske unije i ekonomskog prosperiteta, poslije parlamentarnih izbora biće potisnuto snagom naroda, koja u Skupštini neće biti manja od dvije trećine. Ono što je u ovom trenutku najbitnije, što je preduslov društvenog prosperiteta i buduće političke saradnje, jeste pobjeda našeg zajedničkog kandidata nad mračnom prošlošću, pobjeda koja je vjesnik svijetle budućnosti najljepše države na svijetu – istakao je Raičević.

Po njegovom mišljenju, još uvijek aktuelni predsjednik države Milo Đukanović privodi kraju svoje tridesetogodišnje rukovođenje sistemom.

– Taj sistem nije respektabilan u međunarodnim političkim krugovima, koji, nažalost, najviše konkretnih dokumenata i ostvarenja gomila jedino u Europolu. Na drugoj strani, najviše povjerenja građana dobio je Jakov Milatović, čovjek sa jasnom i čistom biografijom, bivši ministar u 42.Vladi Crne Gore, koji je predvodnik novoosnovanog Pokreta Evropa sad, koji je za kratko vrijeme privukao kvalitetne mlade ljude, dokazane u svojoj struci, od kojih u narednom periodu očekujemo korektnu političku saradnju, daleku od svake nepravde. Nesumnjivo, Milatović je na pragu istorijske pobjede nad Đukanovićem, čime će Crna Gora dobiti prvog predsjednika svih građana – rekao je Raičević.

Upitan da li dijeli mišljenje sa liderom Pokreta za promjene Nebojšom Medojevićem, koji je često kritikovao ovaj pokret, a posebno njegovog lidera Milojka Spajića, odgovara da, kao i svaka novoosnovana politička snaga, ni Pokret Evropa sad nije imun na kritike i optužbe od strane političara i novinara, a pogotovo političkih neistomišljenika.

– Pojavljivale su se razne optužbe na račun predsjednika te političke organizacije, ali, kao neko ko je legalista, nikad ne dajem ocjene o optužbama dok nadležni državni organi ne završe svoj dio posla. To bi ujedno bio moj odgovor na Vaše pitanje da li u tom pogledu dijelim mišljenje sa predsjednikom moje stranke. Takođe, moram da napomenem da su hapšenja koja sada drmaju našu državu, a i mnoge zemlje iz okruženja i svijeta, odavno inicirana upravo od strane Nebojše Medojevića i Pokreta za promjene. Кroz saznanja koja posjedujemo, on kao čovjek koji se dugo godina bavio reformama, tranzicijom i negativnim društvenim fenomenima, i ja, kao član Odbora za bezbjednost i odbranu, mogli smo, da smo bili u prilici, davno završiti posao koji ovih mjeseci obavljaju naši međunarodni partneri – tvrdi naš sagovornik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:42