Džudi Rajzink Rajnke / - DžUDI RAJZINK RAJNKE (FOTO: 2BS)
04/10/2024 u 11:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rajnke: Crna Gora da se fokusira na reforme i zatvaranje poglavlja

Crna Gora sada mora da se fokusira na reforme i zatvaranje pregovaračkih poglavlja do 2026. godine i ne treba da postoje pitanja koja joj skreću fokus sa tog cilja, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je na To be secure (2BS) forumu u Budvi, koji je organizovao Atlantski savez Crne Gore (ASCG), kazala da vjeruju da je Crna Gora prva naredna članica Evropske unije (EU).

SAD, kako je rekla Rajnke, nijesu jedine koje podržavaju napredak Crne Gore na putu integracije u EU.

Ona je ukazala na značaj dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

- Sada kada država treba da se fokusira na zatvaranje poglavlja do 2026. godine, ne treba da postoje pitanja koja joj skreću fokus sa tog cilja - poručila je Rajnke.

Ona je navela da su SAD zabrinute zbog uključivanja u Vladu članova koji su poznati po stavovima koji nijesu u skladu sa stavovima partnera.

- Ova država sada mora, više nego ikada, da se fokusira na reforme - naglasila je Rajnke.

Prema njenim riječima, Vlada Crna Gora će približavanjem EU ojačati i ekonomsku stabilnost.

Neophodno je, kako je poručila Rajnke, raditi na pomirenju i reformama na Zapadnom Balkanu radi bezbjednosti cjelokupnog regiona.

Ona je istakla da je pomirenje krucijalno za cijeli region.

Rajnke je naglasila da je moć pomirenja u rukama građana i da svaki građanin ima mogućnost da odbije provokacije.

Ona je kazala da je širenje tolerancije ključno u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu za bolju, sigurniju i prosperitetniju budućnost.

Rajnke je pozvala na toleranciju i poštovanje, navodeći da su te vrijednosti snažnije od oružja.

Predsjednica ASCG Milica Pejanović Đurišić kazala je da se i ovaj Forum održava u vremenu koje je obilježeno brojnim izazovima na globalnoj geopolitičkoj sceni, ali i regionalnom nivou, na prostoru Zapadnog Balkana.

- Tema ovogodišnjeg Foruma – World in Disorder: Turning Adversity into Opportunity – najbolje oslikava našu stvarnost. Na globalnom nivou, suočavamo se sa velikim promjenama, uslovljenim kako ratovima koji se vode na Evropskom kontinentu i na Bliskom Istoku, tako i ostalim brojnim, a manje vidljivim, konfliktima u svijetu - navela je Pejanović Đurišić.

To sve, kako je rekla, zahtijeva brzo prilagođavanje i čvršću saradnju transatlantskih partnera.

- S druge strane, već dobro poznati regionalni izazovi ponovo dobijaju na intenzitetu i predstavljaju značajno opterećenje za Zapadni Balkan, usporavajući napredak u evropskim integracijama, pa i ukupan razvoj - kazala je Pejanović Đurišić.

Evropa se, kako je navela, suočava sa jednim od najsloženijih perioda u novijoj istoriji.

Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, a njeni efekti se, prema riječima Pejanović Đurišić, jednako snažno osjećaju kao i na početku rata.

- Nećemo prestati da ponavljamo da taj sukob nije samo vojna konfrontacija, već predstavlja i direktan izazov posthladnoratovskom međunarodnom poretku i temeljnim principima međunarodnog prava - rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je istakla da je ukrajinski otpor zato postao simbol globalne borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake nezavisne države na svijetu, ali i odbranu demokratskih vrijednosti od totalitarnih tendencija.

- U tom svijetlu, NATO je na samitu u Vašingtonu, održanom na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse, reafirmisao svoju posvećenost zaštiti slobode i bezbjednosti članica i definisao strateške ciljeve koji će oblikovati budućnost tog saveza - navela je Pejanović Đurišić.

Dogovoreno je, kako je dodala, preuzimanje koordinacije ukupne međunarodne pomoći i podrške Ukrajini uz formiranje posebne komande i logističkih tačaka na istočnom dijelu Alijanse.

- Partneri su jedinstveni u namjeri da nastave vojnu podršku Ukrajini, što ne može dovesti u pitanje ni nedavno saopštena “revidirana“ nuklearna doktrina Rusije - kazala je Pejanović Đurišić.

Na samitu su, kako je rekla, dogovoreni i uslovi za dalju transformaciju Alijanse uz naglasak na čvršćoj industrijskoj saradnji, nastavku investicija u cilju jačanja funkcija odvraćanja i odbrane i intenziviranju globalnih partnerskih odnosa, zasnovanih na zajedničkim vrijednostima, kako bi se osigurali adekvatni odgovori na terorizam, sajber napade i ostale neželjene efekte implementacije novih tehnologija.

- O svemu tome biće riječi i na 2BS Forumu, uz naravno poseban aspekt Foruma koji se odnosi na refleksije globalnih geopolitičkih dešavanja na Zapadni Balkan, koji se i dalje suočava sa ozbiljnim unutrašnjim i vanjskim izazovima - navela je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da Kosovo i Bosna i Hercegovina ostaju dvije ključne tačke potencijalne eskalacije, o čemu stiže sve više upozorenja sa relevantnih međunarodnih adresa.

- Propaganda i dezinformacione kampanje, koje iz Moskve često dolaze preko Beograda i Banjaluke, ciljaju na destabilizaciju regiona, raspirivanje međuetničkih tenzija i usporavanje evropskih integracija - rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je navela da, sa druge strane, kineski ekonomski uticaj ostaje dio geopolitičkog pritiska koji dodatno komplikuje regionalnu dinamiku.

- Za Crnu Goru, te tendencije znače da moramo biti oprezniji nego ikad - kazala je Pejanović Đurišić.

Ona je rekla da se Crna Gora, kao članica NATO-a i najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost.

Kako je istakla, u zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme.

- Politička polarizacija, etnonacionalizam i ranjivost na strani maligni uticaj su mnogo ozbiljnije prijetnje našem demokratskom razvoju i napretku ka punoj integraciji u evropske strukture nego što su sa domacih najviših adresa spremni da to prepoznaju i saglasno tome izvrše potrebna prilagođavanja javnih politika - navela je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da ne treba posebno ilustrovati činjenicu da je crnogorsko društvo izloženo ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim, evropskim vrijednostima.

- A na račun nacionalistickih i populistickih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije, čime se posledično ugrožava stabilnost sistema u svim njegovim segmentima - navela je Pejanović Đurišić.

Međutim, kako je naglasila, ti izazovi nijesu nepremostivi.

- Oni predstavljaju priliku da se ojačaju institucije, unaprijede procesi i pokaže otpornost našeg građanskog društva - poručila je Pejanović Đurišić.

Ona je istakla da put ka EU, iako izazovan, mora da ostane strateški cilj i ključni faktor unutrašnje kohezije i stabilnosti.

Pejanović Đurišić je poručila da će ASCG, kao jedan od vodećih zagovornika evroatlantskih vrijednosti u zemlji, nastaviti da bude partner svima koji rade na jačanju tih procesa.

- U tom smislu se nadam da i iskazana podrška Vlade Crne Gore ne samo Forumu, već i održavanju strateškog dijaloga nakon Foruma znači spremnost da se prevaziđe zastoj u promovisanju i usvajanju evroatlantskih vrijednosti i principa - navela je Pejanović Đurišić.

Ona je istakla značaj 2BS Foruma kao platforme koja, kako je kazala, već 14 godina doprinosi regionalnoj stabilnosti, kreirajući prostor za otvoreni dijalog i saradnju.

Pejanović Đurišić je zahvalila svim partnerima i prijateljima koji iz godine u godinu podržavaju organizaciju tog događaja.

- Ove godine je i Vlada Crne Gore odlučila da nastavi sa podrškom Forumu, prepoznajući značaj ovog skupa, kao i značaj partnerstva u afirmaciji ciljeva i interesa Crne Gore - navela je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da panel diskusije, tematski događaji i bilateralni susreti na 2BS Forumu pružaju priliku za razmjenu ideja, dugoročno planiranje i jačanje regionalne saradnje.

Pejanović Đurišić je rekla da 2BS Forum, takođe, igra neprocjenjivu ulogu u jačanju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija, poput NATO-a i EU, kao i u promovisanju interesa Crne Gore na međunarodnoj sceni.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 11:43