Ракочевић / - СД
30/11/2021 u 13:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Недjеље нас диjеле од пада наjгоре владе у новиjоj историjи

Европа сад звучи лиjепо, популистички нашминкан, али врло опасан и недобронамjеран. Повећање минималне и просjечне зараде изазваће раст трошкова послодаваца, посебно у стратешки важним гранама привреде, туризму, угоститељству и трговини, каже Ракочевић

За 3 дана  jе 365 дана од почетка рада наjгоре владе у историjи, а недjеље нас диjеле до њеног краjа. Али без обзира на то, оваj временски вакуум треба искористити да се направи кратак осврт, на "наjбољу" годину у историjи и бруталну туристичку сезону, коjу скупо плаћамо, сваки дан са двоцифреним броjем мртвих од ковида, а jуче "само" 15. Да смо у рату, било би превише. Но, нећу позивати на оставке, jер jе краj већ извjестан, па не би имало смисла, каже Марко Ракочевић, предсjедник подгоричких Социjалдемократа.

- Елем, Европа сад или копиjа "Европа Здаj", словеначког модела (чак смо и назив плагирали, али плагирање jе у бити владаjуће већине), привукла jе пажњу jавности. Предлагач, иначе министар у оснивању своjе политичке партиjе, направио је политички програм партиjе, па на популистички начин то продаjе грађанима.

Европа сад, направљен без дубље анализе, звучи лиjепо, популистички нашминкан, али врло опасан и недобронамjеран. Повећање минималне и просjечне зараде, изазваће раст трошкова послодаваца, посебно у стратешки важним гранама привреде, туризму, угоститељству и трговини, гдjе доминантно ради нискоквалификована радна снага. Нема идеjе како ће ове гране преживjети оваj екстерни шок - наводи Ракочевић.

Истиче да је јасна намjера министра да повећањем ПДВ-а у туризму и угоститељству са 7 одсто на 21 одсто финансира ово повећање зарада, али заборавља да су ове гране девастиране корона вирусом и да параметри о расту економиjе, коjи се узимаjу у односу на 2020. ниjесу релевантни. Овим се, сматра, урушава конкурентност нашег туризма у односу на окружење. Додатно, министар Спаjић jе показао да и не зна колика jе стопа ПДВ-а у конкурентноj Хрватскоj (8 одсто).

- Сви, па чак и лаици знаjу да су за овакав раст животног стандарда, зарада и економиjе потребне године, уз озбиљне мjере економске политике и адекватну фискалну политику, те борбу против сиве економиjе. Без синхронизациjе ових мjера, оваj програм остаjе списак лиjепих жеља, коjи може изазвати несагледиве посљедице по нашу економиjу у диjелу угрожавања пословања малих и средњих предузећа, коjи су генератори економиjе, повећање незапослености, отпуштање радника, смањење прихода, избjегавање плаћања пореза, гашење малих компаниjа, бариjере у покретању нових бизниса због високих фиксних трошкова, те прелазак из легалних токова у нелегалне.

Да ли jе ово циjена коjу треба да платимо ради jефтиног популизма овог министра, jер држава ниjе играчка, коjу ћемо бацити када нам досади да се играмо? Боље би било да jе министар забринут наjавама озбиљних инвеститора да ће због нарушеног амбиjента у коjем послуjу, да бjеже уз Црне Горе (Аман ресортс, гашење Новог дуванског), или пак што му буџет коjи jе предложио неће бити усвоjен, него што опиjен политичким утицаjем обећава грађанима стандард Луксембурга и Пољске, коjи смо дотакли само по дубини.

Али и што би био забринут...? Свакако неће бити ту - истиче Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:59