/ - FOTO: PRINTSCREEN
11/06/2023 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Raskrinkavanje: Dobro što svjedočimo “dosadnom” izbornom danu

Sve je proteklo neočekivano mirno,pojasnio je Vukajlović

Novinar Raskrinkavanja Marko Vukajlović ocijenio je da da je izborni dan dosadan što se tiče dezinformacija i dodao da je dobro što je tako.

- Sve je proteklo neočekivano mirno. Evidentno je bilo manje dezinformacija tokom kampanje za parlamentarne izbore, mi smo zapravo u izbornom ciklusu već godinu dana, imali smo sijaset dezinformacija koje su pratile i lokalne i predsjedničke izbore, dakle nije da nije bilo dezinformacija, ali je intenzitet opao - pojasnio je on.

Dodao je da je redakcija Raskrinkavanja evidentirala ogromnu mrežu koja širi dezinformacije i koja se podigne i spusti kada to nekome odgovara.

- To smo vidjeli u slučaju Do Kvon, za 24 sata su se mediji i društvene mreže usijali - dodao je Vukajlović.

Novinarka Raskrinkavanja Nina Đuranović kazala je da je i tokom ove kampanje najčešća praksa bilo objavljivanje prozivoljnih rezultata ispitvanja javnog mnjenja.

- Podsjetiću da po Zakonu o izboru odbornika i poslanika nije dozvoljeno objavljivanje rezultata istaživanja 15 dana prije izbora i teško da bi neka ozbiljna istraživačka kuća ili medij to objavio. Sve češće se objavljuju istraživanja bez toga da se pripisuju nekome pa je nemoguće dokazati da su lažna“ - kazala je Đuranović.

Oni su pojasnili da je bilo očigledno pristrasno izvještavanje nekih medija, naročito onih iz Srbije koje su pratili kroz monitoring.

- Konkretno mediji iz Srbije zauzimaju jednu stranu i postaju činilac u izbornom procesu u drugoj zemlji. Navjeći mediji iz Srbije koje smo pratili ne dijele dezinformacije na društvenim mrežama - rekao je Vukajlović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 17:47