Fejzić / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
20/11/2022 u 16:25 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Reisov vatreni politički govor: Fejzić usred džamije kritikovao Đukanovićeve protivnike

Fejzić je tokom hutbe, centralnog govora tokom molitve, šokirao vjernike kritikujući URA, Stranku pravde i pomirenja, a naročito Bošnjačku stranku, koju je optužio da je kupovala glasove

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Arben Jakupi tvrdi da je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić prilikom centralne molitve u Rožajama, kojoj je prisustvovalo oko 1.500 vjernika, održao skandalozan politički govor.

Jakupi je kazao za "Dan" da je Fejzić tom prilikom kritikovao birače koji su se, kako je rekao, prodavali tokom izbora za 50 do 100 eura.

image
- ARBEN JAKUPI, FOTO: FEJSBUK

– Fejzić je tokom hutbe, centralnog govora tokom molitve, šokirao vjernike kritikujući one građane koji su se navodno prodali za od 50 do 100 eura prilikom glasanja na posljednjim izborima, govoreći da im stanje ne može biti bolje dok tako rade – kaže Jakupi.

Inače, hutba – govor, odnosno propovijed imama u džamiji o različitim, ali uglavnom vjerskim temama, može se praktikovati u različitim situacijama. Nekada je to bila česta pojava, pogotovo na počecima islama i prije pojave masovnih medija, jer su se muslimani o mnogim bitnim temama i problemima obavještavali i informisali upravo u džamijama.

Međutim, hutba se odnosi konkretno na džuma namaz i bajramske namaze, dok se druge vrste propovijedi, kao što su dersovi ili vazovi, razlikuju od hutbe.

Reis nije odgovarao na pozive "Dana"

Povodom izjave Jakupija o političkom govoru u džamiji u Rožajama, novinari "Dana" su dva dana pokušavali da dobiju izjavu Fejzića.

Međutim, on nije odgovarao na naše pozive, kao ni na vajber poruke, iako ih je vidio.

Prema riječima Jakupija, Fejzić je tokom hutbe napao Bošnjačku stranku, koja je, kako je rekao, kupovala glasove i koja stalno traži novac da bi zapošljavala svoje članove, "a svi u Rožajama znamo ko zapošljava i ko traži novac zauzvrat".

– Fejzić je potom uputio kritike na račun GP URA, tvrdeći da je ta stranka povela narod u pogrešnom smjeru, vjerovatno misleći da ih je skrenula iz krila DPS-a u političkom smjeru koji pripada partijama na vlasti od 2020. godine. Fejzić je kritikovao i Stranku pravde i pomirenja, govoreći da smo, zbog jedne ili dvije funkcije, takođe skrenuli pogrešnim tokom – tvrdi Jakupi, koji je ove tvrdnje iznio i na svojoj Fejsbuk stranici.

On smatra da je Fejzić na ovaj način pokušao da izvrši pritisak na Bošnjačku stranku, prije svega s motivom da bi vođe te partije primorao da se pridruže protestima organizacije "Ima nas".

– Fejzić je na kraju pozvao narod da uvijek glasa za vjernike praktikante jer će oni biti njihovi najbolji predstavnici. Ipak, Fejzić je vjernicima kazao i da je kroz istoriju bilo dosta vladara koji su bili pravedni iako nisu bili muslimani. Da se zaključiti da je time poslao poruku vjernicima da je Milo Đukanović, kao hrišćanin, bolji i pravedniji vladar Dritana Abazovića, koji je musliman. Dosta vjernika je reagovalo na politički miting Fejzića, koji je prvi put javno kritikovao Bošnjačku stranku – rekao je Jakupi.

Iako je to strogo zabranjeno tokom govora na molitvi, Jakupi tvrdi da neki vjernici nisu mogli da izdrže pa su dobacivali nerazumljive riječi, negodujući zbog političkog govora poglavara Islamske zajednice.

– Fejzić će vjerovatno nastaviti da na ovaj način vrši pritisak na Bošnjačku stranku da se uključi u proteste "Ima nas", a sve po naređenju vrhovnika iz DPS-a, i to je jasno kao dan – zaključio je Jakupi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 23:41