Damir Šehović / - SD
26/07/2024 u 11:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šehović: Bošnjački narod je vazda bio i vazda će biti uz građansku Crnu Goru

Bošnjački narod je uvijek bio uz Crnu Goru i njen građanski, multikulturalni i slobodoljubivi karakter, stalno protiv šovinizma, retrogradnog ekstremizma i antidržavnih, tj. velikodržavnih ideologija i projekata, saopštio je Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore.

Kako je naglasio, riječju, vazda na pravoj, a nikad na krivoj strani naše istorije.

- Tako je bilo do sada, i tako će, neka niko nema ni najmanju dilemu, sigurno biti i ubuduće!  Zato molim sve koji ovih dana argumentovano, a rekao bih i s razlogom, kritikuju čelnike Bošnjačke stranke zbog ulaska u koaliciju s onima koji herojizuju i slave pravosnažno osuđene srebreničke dželate, čime su se većina Bošnjaka, kao i cjelokupna građanska Crna Gora, osjetili zatečenima, da ne kažem politički izdanima i prodanima, da znaju da za to nije kriv bošnjački narod. Naprotiv - istakao je Šehović

Taj narod će, uprkos kratkovidoj i po njemu, apsolutno pogrešnoj političkoj odluci rukovodstva ove partije, u velikom broju, jednako kako je to uvijek činio, ponosno, hrabro i beskompromisno, ruku pod ruku sa svima ostalima kojima je slobodna i samosvjesna Crna Gora na srcu, nastaviti nimalo jednostavnu, ali jedino racionalnu borbu za državotvorne, građanske i bazične civilizacijske vrijednosti. I pobijediće na tom, ne lakšem, već ispravnijem putu! Zbog njih samih, i zbog Crne Gore.

- Tako će ujedno poslati svima najbolju i najkonkretniju moguću poruku o tome šta misle o onima koji, svjesno ili nesvjesno, potpuno je nevažno, sebi daju za pravo da bilo čije i bilo koje fotelje stave ispred interesa samog naroda. Jer, partija, ni ona koju ja predstavljam, ali ni jedna druga, nije narod. A još manje njeno rukovodstvo - kazao je Šehović.

Šehović: Bošnjački narod zatečen odlukom BS, SD zbog funkcija neće prodavati državu

Ranih devedesetih godina su osnivači antiratnog, ali prije svega emancipatorskog pokreta oličenog u Savezu reformskih snaga, svi do jednog, figurativno rečeno naravno, bili Bošnjaci, kada je trebalo braniti Bošnjake.

- Neka niko nema ni najmanju sumnju da će danas Bošnjaci, svjesni da su sada ne samo oni, nego i svi slobodomisleći ljudi u Crnoj Gori, jednako ugroženi od identične politike, biti ono što jedino mogu i moraju biti - hrabri, odvažni i nepokolebljivi, sposobni da razlikuju bitno od manje bitnog, da bi odbranili i sebe i evropsku budućnost generacijama koje dolaze. Ali i da će svi skupa dobro zapamtiti političko nesnalaženje, neko bi rekao i političku sramotu, svih onih koji važnost aktuelnog trenutka, i sopstvenu ulogu u njemu, zbog kojekakvih manje ili više lukrativnih razloga, nijesu u stanju da prepoznaju. I to nema, opet ponavljam, nikakve veze s partijama i njihovim liderima, pa ni s našim novoformiranim Evropskim savezom kao ponosnim sljedbenikom prethodno pomenutog Saveza reformskih snaga, niti s bilo čim drugim. Već jedino s odgovornošću prema sopstvenoj i svoj drugoj djeci, i ambijentu u kojem ona trebaju da odrastaju. A pred takvim motivom, nijedna prepreka, a današnje svakako nijesu male, nema šansu. I biće preskočena, onako kako su preskakane i sve prethodne, postavljane od većih i opasnijih političkih protivnika od ovih današnjih, ipak samo blijedih njihovih kopija - zaključio je u saopštenju Šehović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 13:37