/ - SKUPšTINA CG
19/10/2023 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica Skupštine 26. oktobra, isti dan biraju Mandića i Vladu

Na toj sjednici lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće izabran za šefa crnogorskog Parlamenta

Sjednica Skupštine Crne Gore biće održana 26.oktobra, potvrđeno je Portalu RTNK. Na toj sjednici lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće izabran za šefa crnogorskog Parlamenta. Odmah nakon te sjednice najvjerovatnije će biti održana nova na kojoj će biti izabrana Vlada Crne Gore.

Stranački organi Evrope sad, Nove srpske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije, Socijalističke narodne partije, te koalicija Albanski forum i Albanska alijansa, prihvatili su sporazum o formiranju nove vlasti. Ostalo je da o svojim odlukama javnost informišu Ujedinjena Crna Gora i CIVIS, ali vjeruje se da je na pomolu stabilna politička većina koja treba da izabere novo rukovodstvo parlamenta i novu vladu, piše RTCG portal.

Glavni odbor Evrope sad podržao je sporazum i kandidate za ministre, dok je Glavni odbor Nove srpske demokratije podržao sporazum i kandidaturu Andrije Mandića za novog predsjednika Skupštine Crne Gore.  Sjednica parlamenta na kojoj bi se birao Mandić, ali i dio potpredsjednika parlamenta, biće održana iduće sedmice. 

Što se Evrope sad tiče, Glavni odbor je bez glasova protiv potvrdio i predlog mandatara Milojka Spajića za buduće članove 44. Vlade u okviru resora koji po sporazumu pripadaju PES-u. Za ministra vanjskih poslova predložen je član Predsjedništva PES-a Filip Ivanović, a za ministarku evropskih poslova Maida Gorčević. Za ministarku prosvjete, nauke i inovacija predložena je Anđela Jakšić Stojanović, a za ministra finansija Novica Vuković.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, za ministra zdravlja doktor Vojislav Šimun, dok je kandidatkinja za ministarku rada i socijalnog staranja Naida Nišić. Kandidat za ministra energetike i rudarstva je dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović, dok je predloženo da Janko Odović pokriva mjesto ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Predloženo je da kandidat za ministra saobraćaja i pomorstva bude Filip Radulović.

Prema ranijem dogovoru, manjinsku podršku budućoj vladi daće koalicija ZBCG iz čijih redova će biti predsjednik Skupštine.

Nacrt sporazuma je, kako se navodi u tom dokumentu, postignut u želji da se postigne široki politički konsenzus koji će omogućiti formiranje stabilne i kompetentne vlade, spremne da se suoči sa ključnim izazovima od značaja za dalji razvoj Crne Gore. 

Prema sporazumu, potpisnici se suprostavljaju naumu političkih subjekata da stalnim produkovanjem vještačkih podjela, kao što su to radili u proteklih četvrt vijeka, nastave da stvaraju dimne zavjese iza kojih se oni bogate, a građani se lišavaju prava na bolji život. 

Privrženi su Crnoj Gori kao svojoj kolijevci i kući u kojoj ravnopravno žive, kao svoji na svome, svi njeni građani koji je tvore, i Crnogorci, i Srbi, i Bošnjaci, i Albanci, i Muslimani, i Hrvati i Romi, svi građani pripadnici ostalih naroda.

Navode i da su posvećeni prosperitetnoj budućnosti države Crne Gore, koju žele graditi kao zajednicu slobode, ravnopravnosti i vladavine prava.

Sporazum reguliše osnovne principe međusobne saradnje, političke, normativne i projektne odredbe. 

"Ukoliko se ne prekrši Sporazum o parlamentarnoj podršci, konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti i političkim prioritetima 44. vlade Crne Gore i parlamentarne većine 28. saziva Skupštine Crne Gore, predsjednik vlade se obavezuje da predloži, a potpisnici sporazuma da podrže rekonstrukciju 44. vlade Crne Gore, koja podrazumijeva da politički subjekti Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija predlože kandidate za potpredsjednika vlade za infrastrukturu sa resorom ministarstva saobraćaja, ministra prosvjete, ministra turizma i ministra prostornog planiranja i urbanizma", navodi se u sporazumu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:13