Andrija Mandić / - PRINTSCREEN/YOUTUBE/SKUPšTINA CRNE GORE
01/07/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skupština usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma

Skupština je usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma koji se izmijenjen zbog ispunjenja svih zahtjeva za dobijanje pozitivnog mišljenja od strane Evropskog savjeta za plaćanja za proširenje SEPA geografskog područja na Crnu Goru.

SEPA predstavlja jedinstveno tržište za plaćanja u eurima, u kojem građani, pravna lica i javne institucije mogu izvršavati bezgotovinske platne transakcije u eurima, primjenom jedinstvenih postupaka, koji se na isti način primjenjuju na cijelom SEPA području.

SEPA područje obuhvata 36 država, od čega 27 država članica Evropske unije (EU) i Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Monako, San Marino, Andoru i Vatikan

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović zahvalio se timu MUP-a i državnoj sekretarki Mijović koja je bila šefica radne grupe za pregovaračko poglavlje 24.

- Osnovni razlog za donošenje izmjena zakona je ispunjavanje svih zahtjeva za dobijanje pozivitnog mišljenje od strane Evropskog savjeta za plaćanja proširenja SEPA geografskog područja na Crnu Goru. Osnovne prednosti učešća u SEPI su jednostavnost, pogodnost i efikasnost plaćanja u eurima kako za potrošače tako za pravna lica koja posluju u više zemalja, izbjegavanje kartičnih šema kod plaćanja u eurima, i doprinosi se uštedama i u vremenu i u novcu.. - rekao je Šaranović.

Objasnio je da su utvrđeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni, a jedan od njih je i kriterijum kojim se zahtijeva da važeći propisi u segmentu sprečavanja pranja novca moraju biti funkcionalno ekvivalenti zahtjevima šeste direktive.

- Crna Gora je početkomn 2023. pokrenula aktivnosti i pripremila nacrt aplikacije, koji je dostavljen EK. Od nadležnog Direktorata u EK smo 8. maja ove godine smo dobili mišljenje na nacrt aplikacije, osim na dio koji se odnosi na ovaj Zakon, koji je dostavljen 14. juna i u njemu data preporuka za preciziranje određenih odredbi zakona, što se ovim nacrtom zakona prihvata - naveo je Šaranović.

(VIDEO) Crna Gora podnijela zahtjev za pristupanje SEPA: Korak ka jeftinijim i bržim prekograničnim plaćanjima

On je istakao da je ovo živa materija, zbog čega zakon mora stalno da se unaprjeđuje.

- Pored navedenog predlogom zakona postiže se i potpuna usklađenost sa zakonodavstvom EU i na taj način se obezbjeđuje dalji napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija - rekao je ministar i dodao da su najznačajnije izmjene u članu 66 stav 1 i u članu 131.

Poslanici SD-a i DPS-a Boris Mugoša i Mihailo Anđušić najavili su podršku tih partija ovim izmjenama zakona jer je riječ o važnim ekonomskim pitanjima.

Poslanici će raspravu o izmjenama zakona nastaviti nakon sjednice na kojoj će premijer Milojko Spajić odgovarati na pitanja poslanika, a koja je trebalo da počne u 14 časova.

Spajićevi odgovori poslanicima: Vlada ne radi na izmjeni Zakona o crnogorskom državljanstvu; Pomirenje jedini je put ka evropskoj budućnosti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 18:07