За деблокаду процеса није довољна подршка 46 посланика / Иван Петровић ИПЕ
02/05/2022 u 08:59 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Социјалдемократе: Абазовићева влада нема тропетинску подршку

Јасно је да циљ формалног премијера Абазовића и суштинског Јоковића и није био стварање претпоставки како би наш држава грабила брже на путу ка ЕУ, него грабљење функција, кажу Социјалдемократе за „Дан“

Социјалдемократе (СД) кажу да 43. Влада чији је предсједник Дритан Абазовић није испунила основни услов због коjег је покренута иницијатива за њено формирање, а то је најмање тропетинска подршка посланика у Скупштини Црне Горе.

– Мањинска влада, чији је основни разлог формирања требало да буде обезбјеђивање потребне тропетинске већине, односно подршке 49 посланика, није испуњен, формирана је упркос томе. На основу тога је јасно да циљ формалног премијера Дритана Абазовића и суштинског Владимира Јоковића и није био стварање претпоставки како би наш држава грабила брже на путу ка ЕУ, него грабљење функција. Које је СД одбио зарад очувања сопственог и државног достојанства – саопштиле су Социјалдемократе „Дану“.

Подсјетимо, тропетинска већина у Скупштини је потребна за деблокаду појединих процеса у Црној Гори, посебно када су у питању судство и тужилаштво и још неки закони значајни за деблокаду европског пута државе.

Према најавама Социјалдемократа, пошто нису подржали Владу, од њих не треба очекивати да подржавају њене предлоге, па ни када су у питању неки закони и законска рјешења.

Проблем је и СНП

Социјалдемократе су посебно незадовољне чињеницом да је Социјалистичка народна партија окосница 43. Владе Црне Горе.

– Умјесто да након смјене владе Здравка Кривокапића окосницу нове чине провјерене грађанске, суверенистичке, проевропске и про-НАТО партије, уз подршку партија представника мањинских народа, а да СНП буде неутицајан, придружени члан, десило се супротно. Стожер будуће мањинске владе је СНП, а остали ће бити само декор. СНП је партија која је на свакој историјској раскрсници доносила погрешне одлуке, најчешће на штету Црне Горе, која је била против независности Црне Горе, која је била и данас је против чланства у НАТО-у, и ни до данас није смогла снаге да геноцид у Сребреници назове геноцидом а агресију Русије на Украјину агресијом – навели су из СД.

Да ли ће већина коју је најављивао премијер још док је био мандатар функционисати у Скупштини биће прилике да се види већ 5. маја. Подсjетимо, најмање 46 посланика нове парламентарне већине предало је Скупштини иницијативу да се кроз измјене Закона о локалној самоуправи избори у Подгорици и тринаест општина одложе за крај октобра. За изгласавање је, како је објашњено, потребна тропетинска већина, коју би имали са још три посланика Социјалдемократа.

Медији су објавили да ће, наводно, образложење бити да се усред туристичке сезоне не иде са изборима, него да се сви одложе до јесени, а да се до тада отвори дијалог и коначно усвоји Закон о одржавању избора у једном дану.

Подсјетимо, за 5. јун заказани су редовни избори на Жабљаку и у Плужинама и ванредни у Тивту и Будви. Седмицу касније планирано је гласање у Бијелом Пољу и Шавнику, а за 19. јун заказани су избори у Подгорици, Даниловграду, Колашину и Бару.

Социјалдемократе су, како је „Дан“ већ писао, одбиле учешће у влади премијера Дритана Абазовића, након што је предсједништво партије једногласно донијело одлуку да не подрже овако конципирану извршну и законодавну власт.

Тада су саопштили да СД неће бити партија „дизача руку“ и да им је драго да су имали прилику да то и формално потврде. Медији су писали да су Социјалдемократама нуђена бројна директорска мјеста у јавним предузећима и установама, као и мјесто потпредсједника Скупштине Црне Горе. Предсједник те партије Дамир Шеховић је изјавио да су вођени и разговори о појединим министарствима. 

Он тврди да то није ни важно јер су понуду одбили из принципијелних разлога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:12