Tomislav Sokol / - FB/TOMISLAV SOKOL
29/06/2024 u 21:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sokol: Srpsko miješanje u crnogorske političke prilike doseglo neprihvatljive razmjere

Rezolucija o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koja je usvojena u Skupštini Crne Gore, nema nikakve veze sa brigom prema žrtvama, već se radi o beogradskoj direktivi, ocjenio je hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol.

On je, gostujući na Televiziji E, kazao da je dugo vremena upozoravao na to da je srpsko miješanje u crnogorske političke prilike doseglo razmjere koje su neprihvatljive.

- I mi danas vidimo da Andrija Mandić de facto upravlja Crnom Gorom, dakle neko ko se više puta izjašnjavao kao četnički vojvoda i čije su veze sa Srbijom, pa i sklonost prema Rusiji vrlo jasni - rekao je Sokol.

On smatra da je rezolucija o Jasenovcu instrumentalizacija i politizacija žrtava i da nema nikakve veze sa brigom prema žrtvama. Sokol je kazao da sa Jasenovcem Crna Gora i nema puno veze, pa je jasno da je cilj narušiti crnogorsko - hrvatske odnose, a još više naglasiti srpstvo u Crnoj Gori.

To se, kako je dodao, vidi vrlo jasno.

- Šta će se sada dalje događati - to je pitanje - kazao je Sokol, navodeći da će Hrvatska svakako preduzeti mjere.

On je rekao da sad ne može konkretizirati koje će to mjere biti.

- Ali generalno će ovo pokazati da se i Hrvatska i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju puno ozbiljnije pozabaviti onim što se događa u Crnoj Gori, da ova puzajuća srbizacija Crne Gore ne ide samo prema tome da Crnu Goru pretvori u drugo oko u glavi, nego da je i u velikoj mjeri vjerojatno pretvori u rusku ispostavu u ovom dijelu Evrope - kazao je Sokol.

On je naveo da Crna Gora ima izlaz na more, da je članica NATO-a, geostrateški izuzetno važna, pa da to što se događa nije pitanje samo Crne Gore, već i njenih susjednih država, EU i SAD-a.

Sokol je ocijenio da je ovo bio dil unutar vladajuće većine, nakon rezolucije o Srebrenici, da se to na neki način kompenzuje sa ovim „potezanjem“ priče o Jasenovcu.

- Da je to način da se Mandić pokaže pred svojim ljudima u Crnoj Gori, isto tako i Beogradu, da on dalje drži stvari pod kontrolom. I ovdje je zaista pitanje ko upravlja parlamentarnom većinom, je li to premijer, je li Mandić, ili neko treći - kazao je Sokol.

On je rekao da je zanimljiva izjava predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na ovu temu, i dodao da, ako se Milatović zaista želi jače distancirati od Beograda, to pozdravlja.

Sokol je naveo da se nada da će se puno više početi gledati i koncentrisati na djela, a ne na riječi.

- Kad slušamo retoriku iz Crne Gore svima su puna usta Evrope, evropskih integracija i zapadnih vrijednosti, a radi se u praksi nešto sasvim drugačije - kazao je Sokol.

Milatović razgovarao sa Milanovićem: Žrtava da se sjećamo, a ne da sa njima politički trgujemo

On je rekao da se treba dobro pozabaviti Crnom Gorom jer, kako je naveo, neki pokušavaju igrati dvostruki igru, sjedjeti na dvije stolice, biti servilni Beogradu, a govoriti kako žele evropski put, kako žele ispuniti evropske civilizacijske, pravne i sve druge standarde. Te dvije stvari, kako je dodao Sokol, ne mogu egzistirati.

- Ne možete s jedne strane govoriti da ste zahvalni Hrvatskoj, na svemu što je učinila pomažući evropskom putu Crne Gore, a onda iz vaše parlamentarne većine glasaju za ovakvu rezoluciju, tako da će se tu neke stvari morati puno jasnije razlučiti razriješiti - poručio je Sokol.

On je kazao da tog „sjedenja na dvije stolice“ sigurno više neće biti i da će se svako morati jasno odrediti na kojoj strani pripada.

Da se rezulicija dogodila ranije, kako je rekao, sigurno bi uticala na dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

- Važno je detektovati ko je u Crnoj Gori prozapadno orijentisan, a ko je orijentisan prosrpski i proruski. Nadam se da će se dodatno Crnogorci osvijestiti i sami vidjeti ko je taj ko želi u Evropu, a ko je taj koji ih vuče natrag - dodao je Sokol.

Prema njegovim riječima, IBAR sam po sebi ne znači da su stvari rješene.

On je dodao da ima tu još puno posla i da je Rezolucija stvari u nekoj mjeri vratila natrag.

- Crna Gora i zbog svoje veličine i geostrateškoj položaja može ući u EU na način koji neće stvoriti komešanje među samim državama članicama - naveo je Sokol.

On je kazao da je Crna Gora do sada bila najbliža EU.

 - Ali sad nakon ovoga ćemo skupa vidjeti u kom će to smjeru ići, i to nije samo stvar hrvatskog stava i evropskog stava, nego onog što dalje crnogorske vlasti namjeravaju raditi -naglasio je hrvatski poslanik u EP.

Plenković: Vladajuća većina u Crnoj Gori je instrumentalizovana

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 21:17