Milojko Spajić / foto: saša matić
11/09/2024 u 12:54 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić naјavio da ne putuјe u Njuјork na sјednicu Generalne skupštine UN-a: Izbori pored Morače preči od govora na Ist Riveru

Predsjednik crnogorske Vlade Milojko Spajić saopštio je prije dva dana da neće prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija krajem septembra, kako je bilo najavljeno, najvjerovatnije zbog finiša kampanje za izbore u Podgorici i, kako je najavio, zbog zaštite projekta "Evropa sad 2" od predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Na pres-konferenciji prije dva dana premijer Spajić je ustvrdio da predsjednik države ne želi da se građanima povećaju plate i penzije. 

– Predsjednik pokušava da vodi Vladu, ali mu to neće uspjeti. On nije potpisao ni zakone koji su bili potrebni za IBAR, ali nije uspio da opstruira naš put ka EU. Predsjednik želi da radnici u oktobru ne osjete "Evropu sad 2" – tvrdi Spajić.

Kako je dodao, zbog opstrukcija predsjednika države, odložiće i put u Njujork jer će morati da se bavi ovim programom dok ne bude usvojen.

A prema saznanjima "Dana", delegacija Crne Gore, koju je trebalo da predvodi premijer Spajić, boraviće u Njujorku od 23. do 27. septembra. Crnogorski predsjednik Vlade trebalo je da se na generalnoj debati Generalne skupštine UN obrati svjetskoj javnosti 27. septembra.

U Njujork putuju Ibrahimović i Ivanović

Za razliku od prošle, ove godine će crnogorska delegacija biti znatno manja. Za sada je izvjesno da će u delegaciji biti potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Ostalo je pitanje bez odgovora da li je Spajićevo otkazivanje puta na sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proizvelo neke dodatne troškove, s obzirom na to da se dogodilo sve dvije nedjelje prije zakazanog termina.

U svakom slučaju Crna Gora će, ako Spajić ne otputuje u Njujork, ostati uskraćena za brojne moguće kontakte sa stranim državnicima jer na sjednici 27. septembra govore isključivo predsjednici država i vlada.

Podsjetimo, svake godine na sjednicu Generalne skupštine UN ide ili predsjednik države, ili predsjednik Vlade, odnosno, mijenjaju se iz godine u godinu, a obavezno prisustvo je ministra vanjskih poslova. Prošle godine, igrom slučaja, predstavljali su nas i predsjednik Jakov Milatović, i premijer Dritan Abazović, koji je istovremeno bio koordinator MVP, odnosno, mijenjao je ministra vanjskih poslova.

Tako je, u posljednjih deset godina, prošlogodišnja delegacija na godišnjem zasijedanju UN bila najbrojnija od čak 20 osoba, ne uključujući obezbjeđenje dvojice državnika i još dva člana u timu predsjednika Crne Gore.

Spajić – Tajani: 2028. savršen termin za ulazak Crne Gore u EU, Italija će biti značajan ekonomski partner

Najmanja je bila 2016. godine kada je u pratnji tadašnjeg premijera Mila Đukanovića bilo šest službenika, što je tri puta manje u odnosu na delegaciju koja je prošle godine otišla za Njujork. Odlazak ogromne delegacije u Ujedinjene nacije naišlo je na oštre kritike javnosti, a nikada se do kraja nije saznalo koliko je koštao odlazak delegacije Vlade Crne Gore, dok je iz službe predsjednika data informacija da je na taj put potrošeno oko 80 hiljada eura.

image

Filip Ivanović

foto: saša matić

Ako se potvrdi premijerova najava da neće otputovati u Njujork, Crnu Goru će predstavljati dva potpredsjednika Vlade sa saradnicima. Ostaje nejasno zašto Spajić, ako je odlučio da "zbog opstrukcija predsjednika države, odloži put u Njujork", nije na vrijeme obavijestio kancelariju Milatovića, koji je mogao da ode da predstavlja Crnu Goru u Ujedinjenim nacijama. Na taj način bi premijer mogao duplo da poentira – da zaštiti "Evropu sad 2" od Milatovićevih opstrukcija i omogući da Crna Gora bude predstavljena u punom kapacitetu. Očigledno je da su dnevnopolitički obračuni i izbori u Podgorici, ovoga puta, bili preči od govora na Ist Riveru.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 13:43