Sa jedne od sjednica Savjeta za odbranu / - KABINET PREDSJEDNIKA CG
17/08/2024 u 08:47 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić neće doći na sjednicu Savjeta za odbranu

Predsjednik Vlade Milojko Spajić otkazao je svoj dolazak na sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost, koju je predsjednik države Jakov Milatović zakazao za utorak 20. avgust, potvrđeno je portalu Dana iz više izvora.

Prema nekim nezvaničnim informacijama Spajić je to uradio jer se nalazi u inostranstvu na odmoru.
Podsjetimo, nedavno je iz kabineta predsjednika Vlade MIlojka Spajića saopšteno da su bili tendenciozni navodi Kancelarije za odnose sa javnošću predsjednika Crne Gore, da je „proteklih mjeseci u više navrata od Kabineta premijera tražio prijedlog datuma za održavanje sjednice Savjeta, imajući u vidu brojne važne teme o kojima treba da se raspravlja“.

- Ponavljamo ono što smo već ranije saopštili na upite drugih medija - da je u maju  2024. godine bio dogovoren termin za održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost, koja je potom otkazana od strane Predsjednika Crne Gore, bez navođenja razloga. Pastojao je još jedan pokušaj predlaganja termina krajem juna, ali kako se termin poklapao sa gustim rasporedomn već dogovorenih domaćih i međunarodnih obaveza predsjednika Vlade Crne Gore, u usmenoj komunikaciji sekretaru Savjeta za odbranu i bezbjednost je saopšteno da će predsjednik Vlade, nakon 16. jula, biti dostupan za dogovar oko termina.  Apelujemo na Kancelariju za odnose s javnošću predsjednika Crne Gore da prilikom javnih saopštenja prestane sa targetiranjem i prebacivanjem odgovornosti i najiskrenije molimo da se ovakve teme ne zloupotrebljavaju u političke svrhe, ili u cilju ličnih razmirica. Svi akteri treba na odgovoran način da pristupe Ustavom i zakonima definisanim nadležnostima. Uzimajući u obzir značaj i brojnost tema - saopštili su iz Spajićeve kancelarije.

Nakon ovog saopštenja Milatović je zakazao sjednicu za 20. avgust, što je bilo prihvatljivo i Spajiću.

Inače, Na ovoj sjednici članovi savjeta trebalo je da razmotre Izvještaj o stanju u Vojsci Crne Gore za 2023. godinu, Izvještaj o upotrebi jedinica, odnosno pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu za 2023. godinu i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u vježbama ili obuci u inostranstvu ranga voda i višeg ranga u 2023. godini. 

Na sjednici će biti razmotren Prijedlog odluke o angažovanju pripadnika Vojske Crne Gore u sastavu misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini. Savjet će razmatrati i prijedloge odluka Ministarstva odbrane o postavljenjima, razrješenjima, imenovanjima i unaprjeđenjima oficira i oficirki Vojske, kao i druga pitanja iz svoje nadležnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 13:26