Milojko Spajić / - DJORDJE CMILJANIC/GOV.ME
12/04/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić u Briselu o ubrzavanja procesa proširenja i značaju još jedne međuvladine konferencije

Premijer Milojko Spajić učestvovaće na Spoljnotrgovinskom odboru Evropskog parlamenta (AFET), 15. i 16. aprila u Briselu, najavljeno je iz Vlade.

On će. kako je najavljeno, pored ostalog predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja i značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana.

Premijer će imati izlaganje pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP, a na poziv predsjedavajućeg AFET-om Davida Mekalistera i u saradnji sa koopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom (POSP) Vladimirom Bilčikom.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) čini 79 članova koji doprinose definisanju zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU. Glavna zaduženja AFET-a su sprovođenje zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, nadziranje potrošnje sredstava EU, kao i potpisivanje međunarodnih sporazuma EU. Kada je u pitanju Crna Gora, zadatak AFETa je usvajanje izvještaja o našoj zemlji, a za koju je izvjestilac u ovom sazivu europoslanik Tonino Picula.

- Izlaganje, pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavlja priliku da se europoslanici upoznaju sa aktuelnim momentom u eurointegracionom procesu Crne Gore. Predsjednik Vlade Spajić predstaviće napredak koji 44. Vlada ostvarila od stupanja na dužnost, ali i iskoraka zemlje nakon održavanja međuvladine konferencija, koja je održana 29. januara u Briselu - saopšteno je iz Vlade.

U platformi za učešće premijera na ovom događaju navodi se da će Spajić ukazati na značaj održavanja još jedne međuvladine konferencije tokom juna na kojoj bi Crna Gora, kako očekuje, trebalo da dobije pozitivan Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila u oblasti vladavine prava, što će otvoriti put ka završnoj fazi pregovora naše zemlje.

- Premijer Spajić će, takođe, predstaviti stavove i ideje koji se tiču načina ubrzavanja procesa proširenja, značaja Plana rasta za region Zapadnog Balkana, ali i razmijeniti mišljenja sa europoslanicima o načinima na koji se može iskoristiti momentum za proširenje i za snaženje same Evropske unije - naglašeno je u Vladinom dokumentu.

Crna Gora najnapredniji kandidat u procesu pristupanja EU; Spajić: Spremni smo za teške reforme

Izlaganje na AFET-u prilika je, kako se navodi, za razmjenu mišljenja koja se tiču uticaja geopolitike, te značaju i ulozi koji će izbori za EP koji se održavaju juna imati na proces budućeg proširenja Evropske unije.

- S obzirom da je većina građana Crne Gore proevropski orijentisana, a Vlada Crna Gore spremna da sprovede sve neophodne reforme kako bi ostvarili najvažniji strateški cilj - da postanemo naredna država članica EU, uzimanje učešća i izlaganje pemijera Spajića pred poslanicima AFET-a od izuzetnog je značaja za Crnu Goru - ističe se u dokumentu.

Istovremeno, očekuje se da izlaganje Spajića pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP bude posljednje obraćanje crnogorskog zvaničnika poslanicima ovog saziva EP.

Osim izlaganja pred poslanicima AFET-a, očekuje se i održavanje više bilateralnih sastanka Spajića sa sagovornicima u Evropskom parlamentu.

Pored Spajića, delegaciju Crne Gore u Briselu činiće šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković i šef Kabineta predsjednika Vlade Branko Krvavac.

Troškove posjete crnogorske delegacije Briselu snosi Kabinet predsjednika Vlade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:16