Тамара Срзентић / - фото: МЈУ
30/03/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Срзентић: Црногорске НВО су дале снажан допринос опоравку од кризе изазване корона вирусом

Широм свиjета организациjе Уjедињених нациjа и броjне владе, одаjу почаст доприносу коjе су НВО имале током епидемиjе, казала је Срзентић

Активна и гласна улога цивилног сектора у Црноj Гори и њихов значаj у демократизациjи друштва, препознат jе у Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, коjе jе изузетно посвећено концепту партиципативне демократиjе и развоjу цивилног друштва коjе подразумиjева укључивање грађана и НВО организациjа у друштвене и политичке процесе, саопштила је министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић

- Моjе размишљање о стварању повољног амбиjента за развоj НВОа и унапређење сарадње између сектора jе у правцу како да превазиђемо изграђени гап између владиних и невладиних организациjа  и како да осигурамо да владине институциjе науче да користе тако важан и моћан ресурс као сто су организациjе цивилног друштва - поручила jе министарка Срзентић. 

Том приликом, осврнула се на неке од резултата ресора на чиjем jе челу, посебно наглашаваjући транспарентан и инклузиван процес израде стратешких докумената Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа.

- Не могу да замислим ниjедну успjешно планирану jавну политику, ни развоj програма у корист грађана, уколико током планирања владине организациjе не користе специфичне податке и знања коjима располажу НВО организациjе. Зато морамо и даље обострано радити на подстицању прикупљања заjедничких података и њихову брзу размjену - нагласила jе министарка Срзентић. 

Она је казала да је пандемиjа изазвана вирусом Ковид -19, учинила да се у друштву какво jе наше, додатно поjачаjу постоjеће социjалне рањивости, а одређени сегменти друштва, изложени новим. Широм свиjета организациjе Уjедињених нациjа и броjне владе, одаjу почаст доприносу коjе су НВО имале током епидемиjе. 

- То признање заслужуjу и црногорске НВО организациjе, иако сте се и сами соучили са економским последицама коjе jе криза проузроковала у вашем сектору. Ви сте више радили и били излозени незаштићеном раду, а преусмjеравања глобалних фондова на финансирање последица ковида, смањило jе сигурне изворе финансирања па jе дошло до смањивања броjа запослених, а неке НВО у овом периоду су престале са радом - истиче Срзентић.

У Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, како поручује министарка Срзентић,  активно су радили на креирању повољниjег амбиjента за дјеловање цивилног друштва, са посебним освртом на изазове коjе jе ковид -19 пандемиjа додатно проузроковала.  

Регионални онлаjн форум “Одговор и прилагодљивост организациjа цивилног друштва“ дио jе регионалног проjекта „Подстицање регионалне сарадње и политичких одговора у вриjеме кризе“ коjи спроводе НВО Партнери Албаниjа, Центри цивилних инициjатива из БиХ, Косовска фондациjа цивилног друштва, Македонски центар за међународну сарадњу, НВО Грађанске инициjативе из Србиjе и ЦРНВО из Црне Горе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 01:06