Duško Stjepović / FOTO: demokrate
24/02/2024 u 14:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stjepović: Neko štiti Brđanina i blokira reforme u sektoru bezbjednosti

On podsjeća da je poslanik Pokreta Evropa sad i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Miloš Pižurica izjavio da Zoran Brđanin, dok je u mandatu, ima pravo da postavlja i razrješava svoj tim, te će on vjerovatno koristiti te zakonske mogućnosti.

Funcioner Demokrata Duško Stjepović kaže da su ponosni na vrhunske rezultate u partnerstvu SDT i bezbjednosnog sektora i postavlja pitanje kakvi bi tek bili rezultati da neko i to projektovano, ne štiti Zorana Brđanina i na taj način, kako kaže, blokira reforme unutar bezbjednosnog sektora.

On podsjeća da je poslanik Pokreta Evropa sad i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Miloš Pižurica izjavio da Zoran Brđanin, dok je u mandatu, ima pravo da postavlja i razrješava svoj tim, te će on vjerovatno koristiti te zakonske mogućnosti.

Stjepović kaže da navedena izjava poslanika PES-a je problematična iz više razloga.

- Prvo, odakle Pižurica zna da će gospodin Brđanin poseći za takvim nelegitimnim manevrima? Drugo, protiv izvještaja Uprave policije za vrijeme Zorana Brđanina glasali su gotovo svi poslanici vlasti i opozicije, uključujući i gospodina Pižuricu. Te se postavlja pitanje kako je moguće da jednom parlamentacu nije sporno da direktor koji je ostao bez parlamentarnog legitimiteta i za kog ministar unutrašnjih poslova traži razrješenje, razrješava i postavlja rukovodne kadrove unutar Uprave policije? - naveo je Stjepović.

Pižurica: Za hapšenja isključivo zaslužan SDT, a ne političari

On kaže i da poslanici Demokrata, niti u jednom segmentu rada resora koje vode poslanici Pokreta Evropa sad nijesu niti dijelili lekcije, niti osporavali predloge za razrješenja i postavljenja, već sasvim suprotno, predlog svakog ministra bez ikakvog osporavanja podržali.

- Posebno iz razloga što mi znamo da zajedno sa odgovornošću, koja se preuzima u određenom sektoru, ide i poštovanje ovlašćenja i nadležnosti - naveo je Stjepović.

On ističe i da zabrinjava činjenica da u situaciji kada GSD Vladimir Novović prilikom prijema nagrade u Americi, ali i na samoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu,  saopštava da je ta nagrada jednako i nagrada  Specijalnom policijskom odjeljenju Uprave policije, Pižurica izbjegava da čestita SPO-u i SBPK-u Uprave policije na sjano realizovanoj velikoj akciji protiv krijumčara cigareta.

- Ovakav pokušaj da se bezbjednosni sektor kada tako odgovara i kada su vidljivi rezultati predstavi kao da nema veze sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije, ogolijeva određene namjere. Na kraju, nadamo se da prethodno iznijeti stavovi u vezi sa kadriranjem gospodina Brđanina, nijesu i stavovi članova Vlade i poslanika Pokreta Evropa sad, jer bi isto moglo biti veoma problematično - naveo je Stjepović.

Stjepović kaže i da su Demokrate ponosne na vrhunske rezultate u partnerstvu SDT i bezbjednosnog sektora koji su rezultirali sa preko 1000 podnijetih krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih djela iz oblasti kriminala i korupcije, na desetine uhapšenih za izvršenje teških krivičnih djela iz organizovanog kriminala, uključujući i bivšeg diretora UP, na zapljenu preko pola tone opojnih droga, na razbijanje brojih organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore, te na posljednju veliku akciju protiv krijumčara cigareta. I to sve za 100 dana.

- Kakvi bi tek bili rezultati da neko i to projektovano, ne štiti gospodina Brđanina i na taj način blokira reforme unutar bezbjednosnog sektora? - zaključio je Stjepović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:58