/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
26/01/2023 u 16:45 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stranke se još ne izjašnjavaju o kandidatima: Moguće skraćenje mandata Skupštini

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da većini ne odgovaraju izbori, a posebno URA i SNP-u

Iako su predsjednički izbori zakazani za 19. mart, partije se još uvijek zvanično ne oglašavaju oko toga ko će biti njihovi kandidati.

Takođe, iako je Vlada pala još prošle godine, većina partija izbjegava vanredne parlamentarne izbore. Кako "Dan" nezvanično saznaje, tek nakon što se izmjere na predsjedničkim izborima, moguće je da će skratiti mandat Skupštini. Jedna od opcija je i rekonstrukcija izvršne vlasti.

Ugledni advokat Veselin Radulović kazao je za "Dan" da iako Ustav direktno ne zabranjuje rekonstrukciju vlade kojoj je u parlamentu izglasano nepovjerenje, ne bi bilo legitimno da takva izvršna vlast započinje i ulazi u proces rekonstrukcije.

image

Radulović

Foto: SRDJA BOLJEVIC

– Takva improvizacija ne bi bila u duhu Ustava, a predstavljala bi i jednu vrstu zloupotrebe. Tako nešto je, nažalost, moguće jer nemamo zakon o Vladi i nijedna partija ne insistira na njegovom donošenju jer se sve one nadaju da će jednom doći u situaciju da u svom interesu zloupotrebljavaju ovlašćenja kako to sada čine partije u aktuelnoj vladi i kako su to ranije činile i partije koje su formirale ranije vlade – rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, prema Ustavu Crne Gore, u slučaju prestanka mandata predsjednika Crne Gore, do izbora novog predsjednika tu funkciju obavlja predsjednik Skupštine.

– Namjerna blokada izbornog procesa kako bi predsjednica Skupštine preuzela tu funkciju predstavljala bi osnov za krivičnu odgovornost i razlog za reakciju državnog tužilaštva. Dodatno, na taj način bi i funkcija predsjednika bila među brojnim nelegitimnim institucijama, što bi još više produbilo institucionalnu krizu, koja predugo traje – ocijenio je Radulović.

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da većini ne odgovaraju izbori, a posebno GP URA i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

– Pokazalo se da u Crnoj Gori nema većine, a jasno je da će SNP i URA voditi zemlju do vanrednih izbora. Crna Gora nije toliko bogata zemlja da organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore odvojeno kada su mogli da budu organizovani istovremeno, ali očito je da pomenutim partijama tako nešto ne odgovara. Međutim, oni će izmjeriti svoje kapacitete na predsjedničkim izborima. Međutim, nije realno da URA, SNP niti ijedna manja partija napravi značajan rezultat. Dobar rezultat će napraviti samo kandidati "Evrope sad", DPS-a i DF-a – kazao je Vukadinović za "Dan".

image

Srđan Vukadinović

Foto: PORTAL DAN

Prema njegovom mišljenju, podgorički izbori su razorno djelovali na neke stranke.

– Neke partije će opet željeti da trguju jer je očito da same neće moći. Ukoliko se to i dogodi, to će onda biti nastavak krize. Postizborne koalicije su demokratske, dok predizborne nisu, nego svi treba da se samostalno izmjere. Takođe, glasovi koje dobije DF mogu biti rasuti, jer oni ne mogu imati predstavnike u vlasti pošto se međunarodni partneri tome protive. "Evropa sad" i Demokrate su na kursu Evrope, pa je moguće da će se praviti drugačije koalicije nego nakon izbora 2020. godine – istakao je naš sagovornik.

Кako je ocijenio, nijedna osoba u takozvanom suverenističkom bloku ne može napraviti bolji rezultat od aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića.

– Ukoliko se on kandiduje, u prvom krugu će vjerovatno imati najviše glasova, ali u drugom krugu je već druga priča. Ako bude neko drugi kandidat, a ne Đukanović, onda to znači da će DPS svjesno priznati poraz. Što se tiče ustavnopravnih prepreka, Đukanović ima pravo kandidovanja jer Ustav ne može da važi retroaktivno. Većina pokušava da napravi pravnu zavrzlamu. Prema mom mišljenju, ne bi bilo dobro da "Evropa sad" kandiduje jednog od dva njihova najpoznatija kandidata, Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Postoje optužbe ka Milojku Spajiću za radnje koje su na ivici zakona. Takođe, DF neće imati nestranačkog kandidata, već će to najvjerovatnije biti lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. Кandidat DF-a teško će ući u drugi krug – smatra Vukadinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:44