/ - FOTO: MVPCG/MOCG
19/03/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kalezić naglasila značaj komplementarnog djelovanja EU i NATO u regionu

Sastankom političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i odbrane Američko-jadranske povelje A5, održanom danas u Tirani, ozvaničen je početak predsjedavanja Republike Albanije tom regionalnom inicijativom. V.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti Kalezić ukazala je na značaj Povelje za dalju integraciju regiona i zajednički odgovor na izazove s kojima se naše države suočavaju.

Crnu Goru su na sastanku predstavljale Milena Kalezić, v.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti u Ministarstvu vanjskih poslova i Radmila Perović v.d. generalne direktorice za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane.

Ključni prioriteti ovogodišnjeg albanskog predsjedavanja inicijativom, pored promocije evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana i pružanja podrške daljoj implementaciji politike otvorenih vrata, biće usmjereni na proširenje oblasti i modaliteta saradnje, uključujući i oblasti suprotstavljanja hibridnim prijetnjama, sajber pitanja i jačanje otpornosti.

Tokom dvije radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, i u tom kontekstu istakli neophodnost dalje adaptacije Američko-jadranske povelje i jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama sa kojima se suočava međunarodna zajednica, ali i region. Takođe, razmotrene su buduće aktivnosti Povelje i mogućnosti za dalje jačanje saradnje država članica i posmatrača.

V.d. generalne direktorice za NATO i politiku bezbjednosti Kalezić ukazala je na značaj Povelje za dalju integraciju regiona i zajednički odgovor na izazove s kojima se naše države suočavaju.

U tom kontekstu, ocijenjeno je da evropska i evroatlantska orijentacija regiona mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena, a kao ključni preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država istakla značaj strateškog partnerstva između EU, NATO i Zapadnog Balkana.

image
FOTO: MVPCG/MOCG

Kalezić je dodala da moramo nastaviti sa zajedničkim naporima i angažmanima kako bismo osigurali stabilno i bezbjedno okruženje u regionu ZB u svijetlu kontinuiranih interesa i malignih uticaja trećih strana. S tim u vezi, posebno je naglasila značaj komplementarnog djelovanja EU i NATO u našem regionu.

V.d. generalne direktorice za politiku odbrane Ministarstva odbrane Radmila Perović je istakla činjenicu da su države Zapadnog Balkana u proteklom periodu pokazale spremnost da zajedničkim naporima, u duhu solidarnosti i međusobne podrške, doprinesu jačanju regionalne stabilnosti.

Perović je podsjetila da je globalna bezbjednosna struktura konstantno izložena novim izazovima i da samo udruženim snagama možemo osigurati trajni mir i sigurnost, te da upravo Američko-jadranska povelja već 20 godina služi kao odlična platforma za jačanje međusobnog povjerenja i unaprjeđenje odbrambenih kapaciteta.

Ona je naglasila da Crna Gora kao članica Povelje ostaje posvećena aktivnom doprinosu inicijativi kroz razne projekte i da ćemo, u predstojećem periodu, podržati niz aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje regionalne saradnje, ali i zajednički doprinos globalnom miru i stabilnosti.

Na sastanku je usvojen Akcioni plan predsjedavanja Republike Albanije Američko-jadranskom poveljom za 2024. godinu kojim je predviđeno održavanje 14 aktivnosti na radnom i visokom nivou, koje za cilj imaju unaprjeđenje političke i odbrambeno-vojne saradnje država članica Povelje.

Sastanku su prisustvovali predstavnici država članica A5 inicijative - Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača - Kosovo, Slovenija i Srbija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:30