Sa današnje sjednice vlade / - FOTO: BOJANA ĆUPIć
23/11/2023 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena Informacija o emisiji Državnih zapisa u iznosu od 50 miliona

Usvojena je Informacija o potrebi obezbjeđenja 8 miliona eura za projekat generalnog remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica

Vlada je na danas održanoj 4. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik mr Milojko Spajić, donijela Odluku o izmjeni Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu master studija na studijske programe Univerziteta Crne Gore za studijsku 2023/2024. godinu, koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore. Na predlog Senata Univerziteta, Odlukom je odobren dodatni upis 23 kandidata koji su ostvarili traženi uspjeh, odnosno položili prijemni ispit, kao dodatni uslov za upis, tako da će na master studije UCG biti upisano ukupno 1.783 studenta.

Predviđen je dodatni upis jednog kandidata na Biotehničkom fakultetu, 17 kandidata na Ekonomskom fakultetu i pet kandidata na Medicinskom fakultetu (studijski program Primijenjena fizioterapija). Prilikom utvrđivanja dodatnog broja studenata vodilo se računa o standardima kvaliteta nastave, broju nastavnog osoblja, materijalnoj osnovi za realizaciju pojedinačnog studijskog programa, kao i o adekvatnom odnosu broja studenata i nastavnog osoblja.

Usvojena je Strategija implementacije Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost i njoj pratećih rezolucija za period 2024-2027 sa Akcionim planom za 2024-2025. godinu. Riječ je o trećem strateškom dokumentu u procesu implementacije obaveza koje proističu iz članstva Crne Gore u međunarodnim organizacijama.

Vlada se upoznala sa Nacrtom poglavlja 5 - Strukturne reforme PER 2024-2026. godine, i dala saglasnost da se Nacrt pošalje na komentare Evropskoj komisiji. Nacrt predviđa implementaciju šest strukturnih reformi i devet posebnih mjera. Među strukturnim reformama su: Unapređenje poslovnog okruženja i formalizacija ekonomije, Unapređenje upravljanja državnim preduzećima, Povećanje energetske otpornosti u primjeni Zelene agende, Digitalizacija u funkciji održivosti ekonomije, Unapređenje okvira za bolju zapošljivost mladih i veći kvalitet obrazovanja, kao i Povećanje djelotvornosti sistema socijalne i dječje zaštite.

Usvojena je Informacija o aktivnostima na realizaciji projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom. Na osnovu zaključenih ugovora, projekat povezivanja elektro-energetskih sistema Crne Gore i Italije realizuju Vlada, CGES i italijanski operator prenosnog sistema Terna. Izgradnja podmorskog kabla jednosmjerne struje kapaciteta 1.000 MW je investicija vrijedna preko 758 miliona eura i predstavlja obavezu Terne, dok je Vlada preuzela obaveze koje su vezane za pitanja donošenja prostornog plana, eksproprijacije, izdavanja građevinskih dozvola, kao i pružanja podrške CGES-u i Terni u cilju realizacije projekta. 

Vlada je usvojila Informaciju vezano za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane Briska gora u Opštini Ulcinj. 

Usvojena je Informacija o potrebi obezbjeđenja 8 miliona eura za projekat generalnog remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica. 

Usvojena je Informacija o FAO Programskom okviru za Crnu Goru (Country Programming Framework-CPF) 2023–2027, i prihvatila tekst Programskog okvira. Ovim programskim okvirom, kako se navodi u Informaciji, FAO i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će raditi na unapređenju nacionalnih šumarskih politika i modela upravljanja šumama kako bi se pozabavila pitanjima nezabilježene sječe, šumskih požara i očuvanja biodiverziteta. Ukupan iznos finansijskih sredstava potrebnih za implementaciju Programskog okvira za zemlju procjenjuje se na 2.162.531 američkig dolara, od čega je 1.430.031 dostupno kroz FAO Program tehničke, a 732.500 je potrebno da se mobiliše preko razvojnih partnera.

Vlada je usvojila Informaciju o emisiji Državnih zapisa, u cilju obezbjeđivanja dijela nedostajućih sredstava za finansiranje budžeta za 2023. godinu i stvaranja fiskalne rezerve. U skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da sprovede sve potrebne aktivnosti vezane za emisiju ili emisije Državnih zapisa u iznosu do 50 miliona eura, do kraja 2023. godine.

Donijeta je i Odluka o izmjenama i dopuni odluke o Nacionalnoj investicionoj komisiji. 

Zadatak ovog tijela je da, na osnovu predloga resornih ministarstava, sačini predlog sveobuhvatne liste prioritetnih infrastrukturnih projekata, na osnovu koje će EK donositi dalje odluke o tome koji će projekti biti finansijski podržani u skladu s definisanim prioritetima na nivou države.

Na današnjoj sjednici, Vlada je razmotrila i više kadrovskih pitanja dostupnih na linku. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:37