Zakonodavni odbor / - FOTO: PRTSC
15/08/2024 u 13:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Čarapić: Amandmanom o državnoj imovini Crnoj Gori se ne oduzima zemljište

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić obrazložio je danas u skupštini amandman na Predlog zakona o državnoj imovini, koji između ostalog, predviđa opciju investitoru da u slučaju prestanka "ekonomskih operacija" izađe i posao da nekome drugom.

Predsjedavajući Zakonodavnim odborom Dragan Bojović kazao je da je usvojen amandman na pomenuti Zakon.

- Predloženima amadmanima, pored ustanovljenog izuzetka kada je u pitanju gradnja hotelskog turistčkog kompleksa na državnom zemljištu, a ovaj izuzetak se odnosi na postavljanje mogućnosti davanja saglasnosti zakupcu na otuđenje objekta koji je izgradio na zakupljenom zemljištu u skladu sa planskom dokumentacijom i ugovorom, mi sada predviđamo ovim amadmanom mogućnost da se otuđi objekat koji je izgradio na zemljištu, a koje je dato odlukom Skupštine u zakupu do 90 godina. Dakle, samo za krupne investicije uvodimo opciju da, recimo, invesitor ima mogućnost divestiranja u trenutku kada želi da nastavi ekonomske operacije u tom nekom objektu, da ga on proda nekome drugom ko će te operacije da nastavi - kazao je predlagač amandmana Vasilije Čarapić.

Podcrtava da vlasništvo nad zemljištem koje je dato u zakup ostaje Crnoj Gori.

Ministar energetike Saša Mujović kazao je da se dopuna tiče usklađivanja ovog, sa Zakonom o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

- Zakon o konecisjama definiše davanje koncesija generalno, a u okviru ovog zakona imamo podsticajnu mjeru koja se odnosi na male hidroelektrane snage ispod 10 megavata - istakao je, između ostalog, Mujović.

Odbor je usvojio predlog zakona. 

Govoreći o Predlogu zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora ministar energetike Saša Mujović kaže da je to napredan zakon na kojem su intezivno radili.

- Prvo i osnovno, kroz ovaj zakon želimo da stvorimo jednu plodnu atmosferu, jedan dobar ambijent da što brže, na održiv način, dostignemo nacionalne ciljeve u smislu smanjenja emisije CO2 i povećanje udjela obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji. Drugo, želimo da smanjimo upotrebu fosilnih goriva. Mi smo po definiciju, odnosno prema Ustavu, zemlja ekološka i onda je potpuno u redu, ja mislim, i vrlo smisleno da nivo fosilnih goriva sve više i više smanjeno. Želimo postići što manju uvoznu zavisnost, svake godine iz ovog budžeta odliva se ogromna količina novca za nabavku fosilnih goriva. Sljedeća stavka što želimo postići jeste diversifikacija izvora - kazao je Mujović.

Prihvaćen je i Predlog zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da  Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima žele naglasiti hitnu potrebu za povećajanje broja policijskih službenika, uslove za ostvarivanje prava na penziju policijskih službenika, te potrebu za efikasnim postupkom za očuvanje integriteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Ti ljudi predugo, nadljudskim naporima se trude da očuvaju javni red, mir i bezbjednost svih građana. Međutim oni su nekad prinuđeni da krše Zakon o radu, uz našu prećutnu saglasnost, na način što tokom mjeseca imaju i do tri puta više prekovremenih nego što je dozvoljeno - istakao je Šaranović i naglasio da će to dovesti do premora kadra.

Predlog Zakona je usvojen, a izvjestilac Odbora je Duško Stjepović.  

Čarapić je govoreći o Predlogu odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kazao je da je parlamentarna većina predložila da se promijeni poslovnik, tako što će se u članu 18. stav 5, koji se odnosi na potpredsjednike Skupštine, umjesto do sadašnjeg pravila da se bira jedan potpredsjednik iz reda manjina biraju dva. 

- Smatramo da time možemo samo da doprinesemo integritetu Skupštine - kazao je Čarapić.

Poslanik DPS-a Oskar Huter je kazao da je ovim Predlogom o izmjeni poslovnika svima jasno da se radi o običnim trgovinama i izmišljanjem novih stolica.

Predlog da Skupština ima dva potpredjednika iz redova manjinskih naroda usvojen je.

Šesta tačka na dnevnom redu,  Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetici, koji su podnijeli poslanici Vasilije Čarapić i Uglješa Urošević povučen je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 02:53