/ - FOTO: MILAN KNEžEVIć
25/06/2023 u 16:26 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

“Vidovdanska povelja” Milanu Kneževiću, treća za roman “Obala nesanice”

Žiri je ocijenio da je Knežević građanski hrabro napisao roman o svakodnevnom posrnuću nacije, uz buđenje duha slobodarskog otpora.

DNP Crne Gore iskazuje veliko zadovoljstvo što je njen predsjednik Milan Knežević, istinski borac za ljudska i građanska prava, profesor srpskog jezika i književnosti, i afirmisani književnik, dobitnik nagrade UKCG “Vidovdanska povelja” za roman “Obala Nesanice” (2021), objavljen u ediciji beogradskog izdavača “Štampar Makarije”.

-Ovo izuzetno djelo Kneževića o imaginarnoj afričkoj državici, Obali Nesanice, obrascu diktature, korupcije, šverca i nepotizma, dosad je uspješno promovisano u više gradova kod nas i u okruženju, a pored “Vidovdanske povelje” već je ovjenčano i dvijema prestižnim nagradama međunarodnog karaktera. Za “Obalu Nesanice” Milan Knežević je prvo u januaru 2022. dobio godišnju nagradu uredništva, saradnika i čitalaca „Ježa“, „Slobodan Kostić“, za humor u satiri, a proglašenje je obavljeno u beogradskom teatru “Slavija” uz prisustvo najeminentnijih pisaca i kritičara- navode u saopštenju.

Za isti roman Knežević je u aprilu 2022. dobio i najznačajnije priznanje Udruženja književnika Srbije, književnu nagradu „Radoje Domanović“, za roman godine, najuspješniji satirični roman objavljen u prethodnoj godini.

U obrazloženju Žirija, kojim je predsjedavao Radomir Andrić, tada je naglašeno da je autor „uz autentičan literarni pristup sagledao fenomen diktature na svim svjetskim destinacijama i u svim vremenima, uzevši za mjesto radnje imaginarnu afričku državicu, Obalu Nesanice, u kojoj vladar drži u ropstvu svoju banana-državicu, praveći od nje privatni feud, mjesto kolektivne hipnoze nacije, zaljubljene u svog velikog Vođu, koji razvija poligon za procvat diktature uz obilatu podršku domaće i međunarodne mafije.“

Žiri je ocijenio da je Knežević građanski hrabro napisao roman o svakodnevnom posrnuću nacije, uz buđenje duha slobodarskog otpora.

Milan Knežević je dobitnik i drugih značajnih književnih priznanja, među kojima posebno treba izdvojiti dva. Nagradu “Mirko Banjević” za zbirku poezije „Robijaški refreni“ dobio je u decembru 2021. a dobitnik je i nagrade Književnog društva Kosova i Metohije za 2021. godinu, „Velika Gramata“, najveće priznanje za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture, koje to Društvo tradicionalno dodjeljuje uglednim piscima srpskog govornog područja.

Knežević je član UKCG, a dosad je objavio šest knjiga pjesama, „Deponija snova“ (2007), „Avlija bivših“ (2011), „Dnevnik sitnih grehova“ (2014), „Elektronska identifikacija birača“ (2016). “Nijemi dijalozi” (2017) i “Robijaški refreni” (2020), i roman “Obala Nesanice”.

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:55