са сједнице / - са сједнице
08/04/2022 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада усвојила извјештаје КЕИ као механизам сарадње с парламентом у процесу приступања ЕУ

- Током друге половине 2021. године, Влада је интензивирала активности и усвојила низ докумената значајних за убрзање процеса европске интеграције - казала је главна преговарачица

Влада је на данашњој сједници усвојила Шеснаести полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул – децембар 2021. и Тридесет други квартални извјештај из процеса приступања Црне Горе Европској унији, за период од октобра до децембра 2021, као устаљене механизме сарадње са Скупштином у области европске интеграције.

Како је навела главна преговарачица Зорка Кордић, извјештаји Канцеларије за европске интеграције (КЕИ) о укупним активностима у процесу приступања ЕУ представљају важан механизам сарадње Владе и Скупштине. 

 - Током друге половине 2021. године, Влада је интензивирала активности и усвојила низ докумената значајних за убрзање процеса европске интеграције, укључујући: Акциони план за адресирање кључних препорука из Извјештаја Европске комисије о Црној Гори 2021, Информацију о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2021; Мапе пута испуњења завршних мјерила у поглављима, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 27 и 33, односно преосталих обавеза у поглављу 30, али и одлуке о образовању Комисије за европске интеграције, одлуке о образовању иновираних радних група за поглавља 11, 12, 13, 22, 25 и 26 - објашњава она.

Такође, додаје, образована је нова Преговарачка група у циљу прилагођавања новој методологији преговора,  са шест преговарача за вођење преговора у шест тематских кластера.

Поводом усвајања два извјештаја, главна преговарачица је подсјетила да је током друге половине 2021. године настављено са спровођењем обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, кроз одржавање редовних секторских састанака пододбора између Црне Горе и ЕУ, Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, Заједничког савјетодавног одбора између Комитета региона ЕУ и Црне Горе и Посебне групе за реформу јавне управе, као и да је тај период обиљежило одржавање друге политичке  Међувладине конференције Европске уније и Црне Горе.

Истакла је да је Влада донијела велики број закона и подзаконских аката којим се национално законодавство Црне Горе додатно приближило европском, као и сет закона обухваћених економским програмом „Европа сад“ чији су главни циљеви повећање животног стандарда грађана, раст запослености, смањење „сиве економије” на тржишту рада, унапрјеђење пословног и инвестиционог амбијента.

Казала је да је  динамична законодавна активности заокружена радом Скупштине крајем прошле године, када је донијет велики број закона битних за европски пут наше државе.

Цијенећи да квалитет и брзина остварења кључног државног вањскополитичког приоритета – чланства у ЕУ, у значајној мјери зависи од посвећеног рада тимова који су непосредно укључени у испуњавање свих обавеза из преговарачког процеса, Влада је на данашњој сједници, на иницијативу Канцеларије за европске интеграције, усвојила Одлуку о измјени Одлуке о критеријумима за утврђивање висине накнаде за рад члана Радног тијела или другог облика рада. Овим моделом се успоставља подстицајни амбијент за проактивност, залагање и рад на остваривању што ефикаснијих резултата у преговарачком процесу сваког члана преговарачке структуре.

Овом инцијативом се, по први пут уводи принцип финансирања преговарачких тимова за цјелокупно чланство преговарачке структуре, не правећи разлику између представника државне структуре и цивилног сектора, будући да је предвиђена идентична висина накнаде за рад свих чланова радних група за преговоре.

На данашњој сједници је усвојен и Извјештај о реализацији Акционог плана за испуњавање завршних мјерила у Поглављу 27 – Животна средина и климатске промјене, за период август 2021 – фебруар 2022. године. Оцијењено је да је, у првој години имплементације Акционог плана, од планираних 233 обавеза реализовано је 169, што чини степен реализације од 72,53%.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:03