/ - фото: Максим Вучинић
10/11/2021 u 14:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Вучинић на састанку са радницима Комбината алуминијума

Представници Синдикалне организације, у разговору са послаником, истакли су да су се обраћали предсједнику Привредног суда Блажу Јованићу поводом истог проблема

Посланик Максим Вучинић састао се са радницима Комбината алуминијума Подгорица АД поводом актуелних проблема у КАП-у, које су посљедице дуготрајног стечајног поступка и ненајављеног окончања истог. 

- Након обраћања стечајном управнику Веселину Перишићу, од којег су добили тумачење да њихова  призната потраживања на основу бенефицираног радног стажа од 1 .1. 2006. до 8. 7. 2013. године, која укупно за све раднике износе цца 8 милиона еура, не налазе се у првом и другом исплатном реду већ у трећем. У складу са Законом о стечају члан 55 став 2, други исплатни ред садржи потраживања по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање запослених и бивших запослених, која нијесу сврстана у први исплатни ред. Послије увођења стечаја радници су наставили да раде на истим радним мјестима у истим условима у процесу производње, са обећањем стечајне управе да ће се стаж осигурања рачунати са увећаним трајањем и да ће стечајни поступак бити брз и ефикасан- наводе у саопштењу.

Представници Синдикалне организације привредног друштва Комбината алуминијума Подгорица АД у стечају, у разговору са послаником Вучинићем, истакли су да су се обраћали предсједнику Привредног суда Блажу Јованићу поводом истог проблема, сматрајући да је стечајни управник прекршио Закон о стечају, али су остали ускраћени за одговор.

Такође, нагласили су да управа КАП-а не жели да поступа по још увијек важећем Правилнику о утврђивању радних мјеста, односно послова на којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем и о поступку и начину за њихово утврђивање.

На састанку је закључено да је због лошег стања у рударско-металском сектору неопходно што хитније усвојити Предлог закона о измјенама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који се већ налази у скупштинској процедури. Такође, овим путем је посланик Вучинић апеловао на колеге из парламентарне већине и извршне власти, да безрезервно подрже Предлог закона и да активно учествују у рјешавању проблема радника КАП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:30