Srđan Vukadinović / - PORTAL DAN
05/04/2023 u 20:28 h
Željka Bojanić, Marija TomićŽeljka Bojanić, Marija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukadinović: DPS postala zatočenik vlasti Đukanovića, ostavka kasnila pet godina

Đukanović je 2. aprila poražen na držanim predsjedničkim izborima, što je prvi definitivan izborni poraz lično Đukanovića od njegovog ulaska u politiku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je ostavku najavio tokom predizborne kampanje i ova ostavka nije nikakavo iznenađenje, kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović u izjavi za portal Dan. Prema njegovim riječima, Đukanović je ostavku morao podnijeti makar prije pet godina kada je izabran za predsjednika Crne Gore, jer nije logično da predsjednik države bude predsjednik partije.

- Očito da je simbioza DPS, Đukanović srasla i da se DPS prepoznavao po njemu, a najgora stvar je što su se institucije vezivale za njegovu ličnost. Danas svjedočimo tome da je CG u vanrednom stanju i da nema institucija jer smo imali jednu partije i njene institucije. DPS je postala zatočenik vlasti Mila Đukanovića i ona sada nije u stanju da pravi vladu. Zakašnjeli potez je puno koštao i njega lično i partiju - objašnjava Vukadinović.

Navodi da je i bilo grešaka koje je Đukanović napravio u poslednje vrijeme, a koje su dovele i do urušavanja DPS.

- Opterećeni njegovom harizmom partija se nije transformisala, bilo je potrebno da u partiju uđu mladu ljudi. Greške su dovele do toga da partija nema koalicioni kapacitet, što je rezultat slabosti Đukanovića i nemanja osjećanja kada napraviti promjene - objašnjava Vukadinović.

Naveo je da treba znati vrijeme kada napustiti kormilo partije, a Đukanović nije imao sluha za takvo nešto nego je to uradilo kada je to koštalo njega i nmjegovu partiju. 

- DPS je postala zatočenik vlasti Mila Đukanovića i ona sada nije u stanju da pravi vladu. Zakašnjeli potez je puno koštao i njega lično i partiju - kazao je analitičar.

Podsjetimo, lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović podnio je večeras ostavku na mjesto predsjednika te partije, potvrđeno je Danu iz vrha ove partije.

Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

On je 2. aprila  poražen na držanim predsjedničkim izborima, što je prvi definitivan izborni poraz lično Đukanovića od njegovog ulaska u politiku.

Đukanović je poražen u prvom krugu predsjedničkih izbora 1997. godine, ali je bio pobjednik u drugom. Njegova vlast u Crnoj Gori bila je neprikosnovena od uspostavljanja višepartijskog sistema, odnosno duže od 30 godina. Odlazeći predsjednik na tu funkciju se kandidovao tri puta, a sedam puta bio je premijer.

Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 22:57