Маја Вукићевић / - СР
17/05/2022 u 18:44 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукићевић за "Дан": У Скупштини пословник, закони и Устав више ништа не вриједе

Једина исправна одлука била би да Уставни суд стави допуне Закона о локалној самоуправи ван снаге, сматра Вукићевић

Правну несигурност унијела је нова скупштинска већина, која је на нелегитиман начин и започела свој мандат, изгласавши владу која није проистекла из слободно изражене воље бирача, а у том истом маниру наставила да ради, па су тако након што је предсједник Црне Горе вратио на поновно одлучивање Закон о локалној самоуправи исти поново изгласали. Предсједник Црне Горе је закон вратио управо из разлога што би његовим усвајањем дошло до правних недоумица и уношења несигурности у црногорски уставни систем, казала је за "Дан" Маја Вукићевић, посланик Демократског фронта (ДФ) и Демократске народне партије (ДНП).

Посланички клуб Демократског фронта (ДФ) поднио је Уставном суду предлог за оцјену уставности допуна Закона о локалној самоуправи којима су локални избори одложени за 23. октобар. Одложени избори требало је да буду одржани у јуну и јулу. Сада ће избори у Подгорици, Голубовцима, Пљевљима, Рожајама, Плаву, Тивту, Будви, Плужинама, на Жабљаку, у Бијелом Пољу, Шавнику, Бару, Даниловграду и Kолашину бити одржани истог дана. Иако је обједињавање избора раније дата препорука, отворено је питање да ли су измјене Закона о локалној самоуправи којим се одлажу локални избори у складу са Уставом Црне Горе.

Дио правних стручњака је оцијенио да су промјене закона неуставне и оспорили су начин реализације одлуке о одлагању локалних избора. Из Европске комисије је раније сугерисано да није добро да држава буде у сталној изборној кампањи, али и констатовали до није постигнут консензус да се Закон о избору одборника и посланика измијени двотрећинском већином.

Вукићевић истиче да је и сам предсједник Црне Горе Мило Ђукановић имао свој удио у овој одлуци својих нових коалиционих партнера из власти, јер је парцијално заказао локалне изборе умјесто да их закаже за исти дан у јуну мјесецу.

Уставни суд на ивици функционалности

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) поднио је Уставном суду иницијативу за оцјену уставности измјена Закона о локалној самоуправи (ЗЛС) којима су одгођени избори у Подгорици и још 13 општина.

ЦДТ је позвао Уставни суд да у хитном року покрене одговарајуће процедуре и да се што прије изјасни о иницијативи. Они сматрају да измјене Закона о локалној самоуправи нијесу усклађене са другим законима у правном систему Црне Горе, а да је нарочито важна неусклађеност са Законом о избору одборника и посланика (ЗОИП), који представља закон више правне снаге. Још један од проблема је што Уставни суд сада ради са четири од седам судија, од којих један стиче услове за пензију у септембру.

Вукићевић истиче да је Уставни суд на ивици функционисања, али очекују да се то питање, у складу са чланом 53 Пословника о раду Уставног суда, ријеши по хитном поступку.

– Ради се о питању од посебне важности за заштиту права и слобода грађана. Уколико Уставни суд буде судио по праву, очекујем да донесе одлуку да овај закон није у складу са Уставом Црне Горе – казала је посланица ДФ-а.

– Од старта су сви заједно имали јасну намјеру да се избори одложе, јер странке које су направиле владу са Демократском партијом социјалиста (ДПС) не желе да изађу на изборе у овом моменту. Видимо ових дана у Скупштини да ни пословник о раду, ни закони, ни сам Устав више ништа не вриједе. Простом силом већине сад су привремено укинути и избори, а велико је питање да ли ћемо их имати и у октобру, јер нова већина може, ако јој то буде политички исплативо, опет одложити изборе – казала је Вукићевић.

Она је додала да Демократски фронт сматра да је ово осмишљена акција Мила Ђукановића и његових коалиционих партнера из Грађанског покрета УРА и Социјалистичке народне партије.

– О томе јасно свједочи и начин на који су заказали сједницу како би изгласали овај закон. Kао што знате, сједница је заказана мимо пословника, без сједнице колегијума, у краћем року него што је то предвиђено. Законом о избору одборника и посланика предвиђено је да мандат одборника и посланика траје четири године, Законом о локалној самоуправи предвиђено је да мандат Скупштине општине траје четири године. Новим законским предлогом који је усвојен колеге из већине су пропустиле да продуже мандате одборницима у општинама у којима се одлажу избори, чиме ти одборници немају ни легитимитет ни легалитет да доносе било какве одлуке. Дакле, једина исправна одлука била би да Уставни суд стави овај закон ван снаге – закључила је Вукићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:28