/ - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
18/11/2022 u 22:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za budućnost Šavnika: Maratonsko ponavljanje izbora posljedica "razvoja demokratije" u režiji DPS-a

Kako su naveli, nepostupanje nadležnih državnih organa, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova i Državnog tužilaštva, po njihovim riječima, "pokazuje sve slabosti institucija"

Upravo su dešavanja u Šavniku i sada već maratonsko ponavljanje izbora nužna posljedica “razvoja demokratije” u režiji DPS-a, poručili su iz koalicije “Za budućnost Šavnika”.

-Crna Gora je doživjela da o funkcionalnosti demokratije govore upravo oni koji su svojim djelovanjem u prethodnih 30 godina održavanje izbora pretvorili u pitanje svih pitanja i u kojem se ne biraju sredstva da se dođe do izborne pobjede. Upravo su dešavanja u Šavniku i sada već maratonsko ponavljanje izbora nužna posljedica “razvoja demokratije” u režiji DPS-a. Ako je demokratija “vladavina naroda” onda i u Šavniku treba da se uspostavi lokalna samouprava po mjeri naroda koji živi na tom području, a ne ona izabrana od lica koja su biračko pravo stekla izvršenjem krivičnih djela- saopštili su iz Koalicije.

Kako su naveli, nepostupanje nadležnih državnih organa, prije svih Ministarstva unutrašnjih poslova i Državnog tužilaštva, po njihovim riječima, “pokazuje sve slabosti institucija, koje i ovog puta očigledno uzmiču pred političkim interesima kao što to čine već bezmalo 30 godina”.

-Koalicija “Za budućnost Šavnika” već više od pola godine apeluje na nadležne državne organe da pokrene postupke protiv lica koja prijavom lažnog prebivališta ostvaruju biračko pravo u ovoj opštini, kao i protiv državnih sluzbenika koji ovo svojim nečinjenjem omogućavaju. Iako je već više stotina lica na ovakav način steklo biračko pravo do sada nijedan krivični postupak nije pokrenut, niti je protiv službenika MUP-a pokrenut makar disciplinski, a kamoli krivični postupak- dodaju iz “Za budućnost Šavnika”.

Osvrnuli su se na rad MUP-a po tom pitanju.

-Najnovija dešavanja, kada su iz zvanične baze podataka MUP-a u javnost dospjeli lični podaci nosilaca dvije opozicione izborne liste u Šavniku pokazuje zapravo da nečinjenje ovog organa državne uprave i izostanak bilo kakve reakcije u prethodnim slučajevima zapravo samo daje podstrek dijelu državnih službenika očigledno pod kontrolom Demokratske partije socijalista da nastave sa urušavanjem institucija sistema što će nastavi li se ćutanje ovog organa dovesti do potpune anarhije- ocijenili su iz te Koalicije.

Jedina reakcija MUP-a i Državnog tužilaštva je, kako navode, podnošenje krivičnih prijava i pokretanje krivičnih postupaka protiv žitelja Šavnika koji su, po njihovim riječima, “nemajući drugog izbora zbog izostanka reakcije onih kojima je to zakonska obaveza prinuđeni da sami brane izbornu volju građana ove opštine”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:46