Šonefeld i Živković / - FOTO: DPS
28/02/2024 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Živković-Šonefeld: Ideološka podjeljenost unutar vladajuće većine izaziva zabrinutost

Oni su se saglasili da te okolnosti mogu ugroziti strateške ciljeve države i njen evropski put

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković je izrazio zabrinutost kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore i regiona u svjetlu u svjetlu snažanog uticaja pro-ruskih struktura i ideološke podjeljenosti aktera parlamentarne većine u Crnoj Gori, tokom susreta sa Kirsten Šonefeld, direktorkom Regionalne kancelarije Fridrih Ebert fondacije za Crnu Goru i Srbiju..

Njih dvoje su se saglasili da te okolnosti mogu ugroziti strateške ciljeve države i njen evropski put.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju DPS-a Svetlana Vuković i koordinatorka na projektima FES Ivana Račić.

Tokom sastanka pozdravljena je uspješna i sadržajna saradnja DPS-a i Fridrih Ebert fondacije i razmotrene buduće zajedničke aktivnosti u cilju intenziviranja razmjene i učešća u projektima koji za cilj imaju unapređenje demokratskih procesa, kao i jačanje pluralizma i političke kulture unutar partije i društva.

Danijel Živković je zahvalio njemačkoj fondaciji na ekspertskoj i političkoj podršci kada je u pitanju prezentacija političke ponude Demokratske partije socijalista, a koja se temelji na promociji evropskih i demokratskih vrijednosti. U tom pravcu, upoznao je sa aktuelnim procesom unutarpartijske reforme, sa posebnim akcentom na neposredne izbore za rukovodstvo partije, koji je DPS sproveo po prvi put u Crnoj Gori, potvrđujući na taj način demokratsku zrelost partije i članstva, ali i uspostavljajući novi standard na političkoj sceni.

Šonefeld je pozdravila uspješno sprovođenje neposrednih unutarpartisjkih izbora i čestitala Živkoviću izbor na funkciju predsjednika DPS-a. T

Ona je istakla je da FES prepoznaje značajan doprinos DPS kada je u pitanju proces evropskih integracija, i izrazila slaganje u ocjeni da djelovanje pojedinih aktera vladajuće strukture izaziva zabrinutost za proces EU integracija, zbog čega je potrebno sa pažnjom pratiti situaciju i dalje korake u ispunjavanju obaveza iz EU agende.

 Bogdanović je ukazujući na značaj saradnje sa FES-om istakao da ekspertske organizacije pružaju podršku u donošenju i realizaciji strateških odluka, te da je DPS stavila poseban akcenat na saradnju ovog tipa, imajući u vidu da kroz takav angažman partija može širiti svoj uticaj prema biračima, ali i na međunarodnom nivou.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:18