ЗАУЗЕТ И КАБУЛ/ - ФБ
16/08/2021 u 18:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Сјеверна Македонија преузима 186 Авганистанаца

Премијер Сјеверне Македоније најавио је јуче да је његова земља спремна да прихвати цивилне избјеглице из Авганистана који су посљедњих 20 година радили на стварању мира

Влада Сјеверне Македоније саопштила је данас да је договорила да привремено прихвати 186 грађана Авганистана, који напуштају ту земљу након што су је освојили талибани, јављају агенције преносе медији.

Како се прецизира, тренутно се координира и утврђују се детаљи за пријем шест жена и дјеце, или чланова породица запослених у Мисији УН, као и око 180 грађана, жена, дјеце запослених или чланова породица радника хуманитарних организација, организација за људска права, новинарских и других удружења која су претходних 20 година радили на одржавању мира у Авганистану.

Вријеме полијетања тих избјеглица из Авганистана, додаје се, још не може да се утврди због услова на аеродрому у Кабулу, али се очекује да ће стићи наредних дана.

Планирано је да ти хуманитарци, запослени у организацијама за људска права и чланови њихових породица стигну на аеродром у Скопљу, након чега ће бити упућени у 14-дневни карантин због превенције ковида, а за оне који нису вакцинисани биће организована вакцинација.

Влада Сјеверне Македоније истиче да ради на обезбједјивању смјештаја за те Авганистанце у мотелима, одмаралиштима и хотелима, за шта ће трошкове сносити међународне хуманитарне организације и САД.

“Смјештај и преузимање локалног становништва ће бити на ограничен временски период, све док не буде обезбијеђен њихов трансфер у САД или у треће земље, што ће бити утврђено са нашим стратешким партнерима и са међународним организацијама”, наводи се у саопштењу владе Зорана Заева.

Премијер Сјеверне Македоније најавио је јуче да је његова земља спремна да прихвати цивилне избјеглице из Авганистана који су посљедњих 20 година радили на стварању мира у тој земљи у складу са својим могућнистима и потребама.

-Сјеверна Македонија ће као чланица Нато преузети солидарну одговорност да привремено прихвати цивилно становништво Авганистана, које је претходних 20 година радило на миру у тој земљи и било локална подршка савезничким Нато снагама, укључујући и нашу армију-рекао је Заев.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:33