ILUSTRACIJA / FOTO: žANA bOJANIĆ
24/09/2024 u 12:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Skoro 80 odsto tužilaca i 71 odsto sudija prihvatilo bi da budu dio vetinga

Skoro 80 odsto državnih tužilaca i više od 71 odsto sudija u Crnoj Gori prihvatilo bi da bude dio vetinga, ukoliko bi taj postupak provjere bio uveden, pokazalo je istraživanje o percepciji korupcije kod aktera u pravosuđu.

Olivera Komar iz agencije De facto je, na konferenciji „Veting u crnogorskom pravosuđu“, rekla da su u istraživanje uključili državne tužioce, sudije, vještake i advokate. Kako je kazala, na pitanja je odgovorilo 40 odsto tužilaca, 34 odsto sudija i skoro 44 odsto vještaka.

Prema riječima Komar, na pitanja je odgovorilo i 6,8 odsto advokata, što je procentualno najmanje, ali najviše u apsolutnom broju, jer njih ima najviše.

Ona je istakla da su sa uvođenjem faznog vetinga najviše saglasni advokati. Prema istraživanju, 72,5 odsto advokata je saglasno sa uvođenjem tog procesa, a slijede vještaci 66,3 odsto, sudije 42,1 i tužioci 24,4 odsto.

Na pitanje šta će će uraditi u situaciji da bude uveden fazni veting, 78 tužilaca je reklo da će prihvatiti da bude dio tog postupka.

- Imate 7,3 odsto onih koji kažu da će podnijeti ostavku i da neće biti dio vetinga, jer je to ponižavajuće i nepravedan postupak- navela je Komar.

Božović: Isključićemo sve nedostojne sudije i tužioce

Kako je rekla, 14,6 odsto ispitanih tužilaca nema stav po tom pitanju. Komar je kazala da je 71,6 odsto sudija saglasno da bude dio vetinga.

- Samo 3,2 odsto sudija navodi da će podnijeti ostavku jer ne vjeruje u veting, a 25,3 odsto upitanih je reklo da ne zna- rekla je Komar.

Ona je rekla da, na pitanje ima li korupcije u pravosuđu, tužioci i sudije manje vide korupciju, u odnosu na advokate i vještake.

Komar je kazala da 68 odsto tužilaca i 61 odsto sudija smatra da je povećanje plata glavni mehanizam za unapređenje pravosuđa, a slijede audio-vizuelno snimanje suđenja, digitalizacija pravosuđa i na kraju veting. Kod advokata, prema njenim riječima, osnovni mehanizam bi bio audo-vizuelno snimanje suđenja.

Komar je rekla da 66 odsto advokata smatra da bi veting smanjio korupciju u pravosuđu, a slijede digitalizacija i povećanje plata u pravosuđu.

Vještaci kao glavni mehanizam navode audio-vizuelno snimanje, njih 74 odsto, a redom slijede digitalizacija sa 58,7, veting 52,2 i povećanje plata 51,1 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se 66 odsto advokata slaže da bi veting smanjio rizik od korupcije, vještaka 52,2 odsto, sudija 28,4 i državnih tužilaca 19,6 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 12:31