Institut za onokologiju / - FOTO: KCCG
29/11/2022 u 08:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KCCG: Svaka treća žena u CG u toku života doživjela neki oblik nasilja

Potrebno je, ocjenjuju u KCCG, da se sve institucije i organizacije solidarišu u pokretanju kampanja koje će pomoći i ohrabtiri žrtve da izađu iz svojevrsnog sistema zloupotrebe koje za sobom nosi ova vrsta nasilja

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Institutu za onkologiju održana je interaktivna radionica koju je vodila psihološkinja, volonter, Antonija Zejak zajedno sa pacijentima, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

- Naša država se suočava i bori sa sve učestalijim nasiljem nad ženama. Prema procjenama UNDP-a svaka treća žena u Crnoj Gori je u toku svog života doživjela neki oblik nasilja - saopšteno je iz KCCG.

Ovaj oblik nasilja, istakli su, kombinuje nekoliko vrsta nasilja počevši od fizičkog, psihičkog te socijalnog.

Prema njihovim riječima, evidentne su negativne posljedice koje ono ostavlja kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje žrtava, “proširujući se na ostalne životne sfere, uključujući i njeno uže i šire okruženje”.

- Upravo povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Institutu za onkologiju održana je interaktivna radionica koju je vodila psihološkinja, volonter, Antonija Zejak zajedno sa pacijentima. Ciljevi radionice bili su posvećeni razjašnjenju kako kultura i društvo utiču na održavanje prisutva nasilja nad ženama, a kakav uticaj imaju rodni stereotipi i stavovi. Pored ovoga, ciljevi su bazirani na isticanju rodne ravnopravnosti i ženskih prava kao univerzalnih ljudskih prava. Učesnici su pokazali značajnu zainteresovanost za ovaj problem sa kojim se naše društvo bori - istakli su u saopštenju.

Potrebno je, ocjenjuju u KCCG, da se sve institucije i organizacije solidarišu u pokretanju kampanja koje će pomoći i ohrabtiri žrtve da izađu iz svojevrsnog sistema zloupotrebe koje za sobom nosi ova vrsta nasilja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:09