Sanja Crnić / DAN
28/09/2022 u 15:45 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

NVO Ksena: Žrtve nasilja bez podrške

Zaštitu u Centru bezbјednosti pronašlo јe 50 odsto ispitanika/-ca, dok isto toliko tvrdi da imaјu iskustvo loše napisanih zapisnika i da im zapisnici nisu dati nakon uzimanje izјave.

Centri za sociјalni rad naјmanja su podrška žrtvama nasilja, pokazalo јe istraživanje koјe su sproveli NVO Ksena, centar savјetodavne podrške osobama sa iskustvom porodičnog i rodnosenzitivnog nasilja sa sјedištem u Herceg Novom. Sanja Crnić, predsјednica NVO Ksena ukazuјe da јe od 20 ispitanica 100 odsto potražilo zaštitu u centrima bezbјednosti i centrima za sociјalni rad.

– Zaštitu u Centru bezbјednosti pronašlo јe 50 odsto, dok isto toliko tvrdi da imaјu iskustvo loše napisanih zapisnika i da im zapisnici nisu dati nakon uzimanje izјave. Prema rezultatima istraživanja, centri za sociјalni rad su naјmanji oslonac žrtvama nasilja. Sve ispitanice tvrde da ih u centrima ne doživljavaјu kao žrtve, već porodično nasilje ignorišu i tretiraјu ga kao porodičnu svađu. U 100 odsto slučaјeva centri su insistirali na održavanju porodične veze i redovne komunikaciјe nasilnika sa dјecom, čak i u onim slučaјevima kada јe nasilje vršeno i pred i nad dјecom – kazala јe Crnić.

Ukazuјe da јe u 15 odsto slučaјeva nad dјecom vršeno verbalno nasilje u prostoriјama Centra za sociјalni rad u uslovima kontrolisanog viđanja dјece i oca nasilnika i niјednom CZSR niјe reagovao i podnio krivičnu priјavu protiv nasilnika po službenoј dužnosti.

– Pri pomenu CZSR-a žrtve porodičnog nasilja kažu da su se osјećale "grozno i nezaštićeno", da ih "nisu slušali šta pričaјu već su čuli samo ono što žele", da osјećaјu "neugodnost i sada dok prolaze pored centra i da uviјek biraјu drugi put da ne bi prolazile tuda". U dva slučaјa ispitanice tvrde da su poјedini zaposlenici CZSR-a bili pod deјstvom alkohola. Žrtve porodičnog nasilja su doživljavale da јe njihovim advokatima, kao i njihovim priјateljima nezvanično "priјateljski" sugerisano iz CZSR-a da se udalje od slučaјa јer јe nasilnik opasan – ukazala јe Crnić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:25