Веско Делић / -Милован Нововић
21/08/2022 u 18:25 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vesko Delić za "Dan": Imperativ nam je unapređenje života građana Mojkovca

Čeka nas puno posla kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, ekonomskoj obnovi našeg grada, privlačenju inostranih investicija, kaže Vesko Delić, predsjednik mojkovačke opštine

Vesko Delić, predsjednik Opštine Mojkovac, najmlađi je prvi čovjek nekog grada u Crnoj Gori. Kažu Mojkovčani, da iako po godinama mlad, Delić radi svoj posao na zadovoljstvo mnogih, manirom iskusnih gradskih menadžera.

Na pitanje kakva je situacija u Opštini Mojkovac, od kada je preuzela vlast opozicija, Delić, koji je s liste DF, kaže da sadašnja lokalna uprava imperativno ima za cilj unapređenje života sugrađana.

– To se mora vidjeti na svakom koraku, počev od intervencija u gradu, na putnoj ili komunalnoj infrastrukturi, do rješavanja krupnih problema, poput zapošljavanja, boljih plata, većeg standarda. Od početka svog mandata kontinuirano više od šest mjeseci svakodnevno razgovaram s građanima kako bi u direktnom razgovoru s njima saslušao njihove probleme. Znam da nas čeka puno posla kada je riječ o otvaranju radnih mjesta, ekonomskoj obnovi našeg grada, privlačenju inostranih investicija. Sve to treba da činimo zajedno s našim građanima jer samo na taj način možemo raditi na ekonomskom snaženju Mojkovca – kaže Delić za "Dan".

Kad je u pitanju funkcionisanje vlasti i njena čvrstina, Delić ističe da iako je lokalna vlast sastavljena od različitih političkih konstituenata, u ovom trenutku imaju dobru saradnju.

– I prilikom dogovora oko formiranja vlasti svi smo imali jedan isti cilj, a to je da ekonomski i na svaki drugi način osnažimo Mojkovac. Vjerujem da će to svima biti prioritet i u naredne četiri godine, te da će naša saradnja biti samo uspješnija – smatra prvi čovjek Mojkovca. Na pitanje šta očekuje od predstojećih lokalnih izbora, kaže kako je uvjeren da će se nastaviti trend poraza DPS u svim gradovima.

Nema diskriminacije

Na pitanje ima li slučajeva neke diskriminacije, prema LGBT, Romima i slično i kakva je sitacija sa medijima, ima li nekih pomaka u medijskoj pismenosti Delić odgovara da ono sa čim se kao Opština mogu pohvaliti je činjenica da građani nijesu diskriminisani od strane institucija.

-To je između ostalog potvrdio i Siniša Bjeković, Zaštitni ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Podsjetiću, u Mojkovcu je u okviru održavanja "Dana Zaštitnika organizovan je prijem zainteresovanih građana, koji su u razgovoru sa predstavnicima institucije dobili pojašnjenja u vezi sa ostvarivanjem svojih prava i mandatom Ombudsmana. Tom priliko istakli su podatak da građani/ke Mojkovca rijetko kontaktiraju instituciju Ombudsmana, u poređenju sa drugim manjim opštinama na sjeveru Crne Gore. Mojkovac je sredina koja može služiti kao pozitivan primjer integracije Roma.

– Baš kao što je i Mojkovac rekao "ne" pogubnoj politici DPS, očekujem da će to isto uraditi i građani u ostalim opštinama – kaže Delić.

Ističe da stanje koje su zatekli prilikom preuzimanja vlasti "nije bilo idealno".

– Naprotiv. Naime, od 2015. godine veliki dio novca Opština izdvaja za plaćanje reprograma Komunalnom preduzeću "Gradac" Mojkovac za poreze, nešto više od 600.000 evra. Nakon 2015. godine, kada je po logici stvari ovo preduzeće trebalo da "stane na noge", ono se, zahvaljujući bivšem menadžmentu, zadužilo još 700.000 evra, što je Opštinu dodatno finansijski opteretilo. Takođe, zatekli smo i neisplaćene doprinose za beneficirani radni staž za radnike u Službi zaštite i spasavanja. Opština je relativno kreditno nezadužena, osim kredita za kupovinu zemljišta koji plaćamo do kraja godine. Mi kao Opština za sada uspješno odgovaramo svim finansijskim izazovima i ulažemo napore da finansijski sistem nesmetano funkcioniše – kaže Delić.

Odgovarajući na pitanje šta od kapitalnih investicija treba da se realizuje, Delić ističe ponovno otvaranje Rudnika olova i cinka.

– To će biti zamajac razvoja privrede i ekonomije u Opštini Mojkovac. Ubrzano radimo na realizaciji ski centra "Žarski", od kojeg će Mojkovac imati zaista mnogo benefita. Takođe, planirana je i izgradnja zatvora, čime će se stvoriti uslovi za nova radna mjesta. Proteklih mjeseci imao sam niz razgovora s ljudima koji su zaduženi za te projekte, kako bi ubrzali radove. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će lokalna uprava biti na usluzi svim investitorima, koji donose ideje o razvojnim projektima. Mojkovac sigurno u narednom periodu ima svoju budućnost kroz relizaciju gore pomenutih i još nekoliko projekata koji su u planu – optimističan je prvi čovjek Mojkovca.

Kada je riječ o iseljavanju, Delić ističe da su migracije generalno veliki problem čitave države, posebno gradova na sjeveru Crne Gore.

– Ono što je negdje obaveza nas kao Opštine, jeste da stvorimo bolje preduslove za razvoj poljoprivrede, turizma, ali i privrede, kako bi naši ljudi mogli da zasnivaju radne odnose. Najava otvaranja rudnika, kao i ski-centra, vjerujem da će zadržati mlade ljude u Mojkovcu. Takođe, intenzivno radimo na obezbjeđivanju podrške preduzetništvu, kako bi pomogli razvoj malih i srednjih preduzeća. U tom pogledu, podsjetiću da je Opština Mojkovac kroz projekat "Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori", dobila bespovratna novčana sredstava za smanjenje nezaposlenosti kroz obuku na radnom mjestu i otvaranje novih. Iznose od 10.000 do 30.000 evra dobilo je pet privatnih preduzeća iz Mojkovca. Takođe, vlada velika zainteresovanost investitora za parcele u biznis zoni Babića polja – rekao je Delić u razgovoru za "Dan".

Kada je riječ o turizmu, te šta se očekuje od skijališta "Žarski", prvi čovjek Opštine Mojkovac, navodi da su, zbog velikih prirodnih potencijala koje Mojkovac posjeduje, poljoprivreda i turizam prepoznati kao prioritetne grane za razvoj Opštine.

– Upravo to je dodatni motiv da Opština posebno ulaže u turizam i pomaže svim građanima koji se opredijele za bavljenje turizmom. U proteklom periodu imali smo niz manifestacija koje su svojim sadržajima i kvalitetom privukle brojne posjetioce i turiste. Kada je u pitanju Ski centar "Žarski" on predstavlja veliki potencijal za razvoj seoskog i zimskog turizma, ne samo za nas kao opštinu, već i za čitavu Crnu Goru. Realizacijom ovog projekta, omogućićemo, prije svega, da mladi ostanu na sjeveru da žive, a korist će imati i lokalni poljoprivrednici – zaključuje Delić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 15:57