Ministarstvo prosvјete / FOTO: Vlada CG
22/09/2022 u 02:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vјerske gimnaziјe dobile licence po zakonu

Iz Ministarstva prosvјete "Danu" јe saopšteno da su srednje vјerske škole "Sveti Sava" u Podgorici i " Mitropolit Sava hadži Kosanović" u Nikšiću licencirane u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju.

Za finansiranje te dviјe škole i Medrese u Tuzima planirano je budžetom 1.700.000 eura, ali niјesu precizirali poјedinačne iznose.

– Srednje vjerske škole "Sveti Sava" u Podgorici i " Mitropolit Sava hadži Kosanović" u Nikšiću licencirane su u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Rješenje o licenciranju je objavljeno u Službenom listu, a obje škole su registrovane u Centralnom registru privrednih subjekata. Navedene vjerske škole su osnivačkim aktima prihvatile javno važeći obrazovni program za opšte srednje obrazovanje koji je usvojen 2016. godine na predlog Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Pomenute vjerske škole vaspitno-obrazovni proces realizuju na osnovu programa koji se sprovodi u svim gimnazijama na teritoriji Crne Gore, a čiji je osnivač Vlada Crne Gore. Imajući u vidu da su škole preuzele javno važeći Program obrazovanja, nije bilo potrebe da Nacionalni savjet vrši usklađivanje shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju, niti je Komisija Ministarstva prosvjete imala zakonska ovlašćenja da izvrši kontrolu programa. Svakako, Zavod za školstvo ne dostavlja Nacionalnom savjetu mišljenje o licenciranju privatnih ustanova. S obzirom na to da nije bilo potrebno usklađivanje Programa od Nacionalnog savjeta, za licenciranje navedenih ustanova nije bilo od značaja postojanje novoformiranog Nacionalnog savjeta. Izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. godinu, za podršku vjerskim školama u Crnoj Gori, opredijeljeno je 1.700.000 eura – ističu iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:37