Maja Raicevic direktorica centra za zenska prava, Maja Bozovic
03/07/2022 u 14:00 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za pola godine 60 žena priјavilo nasilje

Centru za ženska prava od početka godine obratilo se 60 žena sa iskustvom nasilja u porodici, s tim da su neke od njih podnijele više prijava za zlostavljanje u ovoj godini, kazali su "Danu" iz ove nevladine organizaciјe . Timovi ove organizaciјe od početka godine pa do sada, pružili su 2.611 usluga ženama žrtvama nasilja.

– Prijave su se odnosile na fizičko, seksualno, ekonomsko i pshološko nasilje, a bilo je i prijava za nasilje nad djecom. U prošloj godini smo imali 252 korisnice, od toga 91 ženu koja nam se obratila za pomoć za zaštitu od nasilja, s tim da je u pojedinim slučajevima bilo više prijava za nasilje u toku 2021. godine. Tokom prošle godine Centar za ženska prava pružio јe 4.459 usluga koje obuhvataju pravno i psihološko savjetovanje, zastupanje pred sudom, pisanje dopisa, kao i pratnju povjerljivog lica, kažu u Centru za ženska prava – na čiјem јe čelu Maјa Raičević.

Izostala dužna pažnja

U Centru za ženska prava napominju da nedavni slučajevi ubistava četiri žene i teškog ranjavanja djevojčice i oca jedne od žrtava, koje se dešavalo u prisustvu maloljetnih žrtava, pošto je nasilje prijavljivano, razotkrili su javnosti sve manjkavosti sistema zaštite.

– U ovim slučajevima je izostao princip dužne pažnje, kao i adekvatna međusektorska saradnja. Iako je javnost bila šokirana, mi koji svakodnevno radimo sa slučajevima nasilja nad ženama znamo da su te manjkavosti u postupanjima mnogo češće, ali to bude vidlljivo samo u ekstremnim slučajevima – zaključuјu u Centru.

Komentarišući razmјere nasilja u Crnoј Gori, u Centru za ženska prava podsјećaјu da јe naša država usvojila važne međunarodne i nacionalne propise koje se odnose na problem rodno zasnovanog nasilja.

– Međutim, u pokušaju da se zaštite, žrtve porodičnog nasilja se suočavaju s velikim brojem prepreka i problema. Žene koje pretrpe nasilje najčešće se prvo obrate institucijama. Međutim, još uvijek postoji nepovjerenje u stepen ugroženosti koji žena prijavljuje, čak i onda kada istorijat nasilja ili drugi faktori na to ukazuju. Iskustvo nam pokazuje da je veoma važno da žena ima sveobuhvatnu podršku – poručuјu u Centru.

Komentarišući nedavni slučaј kada јe bivši partner ubio bivšu suprugu, u ovoј NVO kažu da kako јe predstavnica Centra za ženska prava članica radnih grupa za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakonika, već rade na tome da se ovi zakoni unapređuju i da se pooštri kaznena politika.

– Međutim, to nije dovoljno, potrebna je adekvatna primjena zakona – smatraјu u Centru za ženska prava.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:25