/ -EPA EFE
07/06/2024 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Apple će razviti posebnu aplikaciju Passwords za iPhone i Mac

Apple planira razviti aplikaciju za upravljanje passwordima, odnosno šiframa, koja će biti dio budućih verzija operativnih sistema namijenjenih iPhoneu i Macu, tvrdi Bloombergov novinar Mark Gurman.

Nova aplikacija će se zvati Passwords te će predstavljati konkurenciju aplikacijama kao što su 1Password i LastPass, a koji tipično naplaćuju mjesečne iznose za kreiranje i pohranjivanje unikatnih šifri. Apple planira predstaviti aplikaciju na svojoj godišnjoj konferenciji 10. juna.

Apple već generiše i pohranjuje unikatne šifre putem iCloud Keychaina, funkcije koja sinhronizuje šifre na svim Appleovim uređajima koje korisnik posjeduje, kao i Windows kompjuterima putem ekstenzije za browser. No, šifre pohranjene u iCloud Keychainu se nalaze u aplikaciji Settings te je često teško pronaći ih ili mijenjati. Stoga aplikacija namijenjena šiframa ovaj proces olakšava te nudi ljudima još jedan razlog da ostanu u Appleovom ekosistemu.

Baš kao i rivali, aplikacija Password će podijeliti šifre u različite kategorije kao što su nalozi, WiFi mreže i Passkeys. Također, omogućit će importovanje šifri iz konkurentskih aplikacija te njihovo automatsko unošenje kada uređaj otkrije da se korisnik prijavljuje na web stranicu ili u aplikaciju. Aplikacija Passwords će biti kompatibilna i s Appleovim Vision Pro headsetom te će poput Google Authenticatora i Authyja podržavati two-factor verifikacijske kodove.

Još uvijek nije jasno da li će aplikacija Passwords omogućiti sigurno pohranjivanje fajlova i fotografija, a to je nešto što 1Password i LastPass nude.

Pored aplikacije Passwords, Apple će predstaviti sljedeće verzije softvera iOS, iPadOS, MacOS, WatchOS i VisionOS. Ove nove verzije će sadržavati potpuno nove AI funkcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 04:08