/ -X
02/05/2024 u 07:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apple otvorio tajnu laboratoriju u Cirihu

U posljednjih nekoliko godina, Apple je znatno pojačao svoj tim za vještačku inteligenciju angažovanjem brojnih stručnjaka iz Googlea.

Počevši od 2018. godine, kada je Džon Đanandreja prešao iz Googlea da bi postao glavni izvršni direktor za AI u Appleu, kompanija je privukla najmanje 36 specijalista. Ova strategija je dio šireg plana giganta da ostane na čelu inovacija u razvoju novih AI modela i proizvoda.

Apple je osnovao tajnu laboratoriju za istraživanje AI tehnologija u Cirihu, poznatu kao "Vision Lab", javlja Financial Times. Ovaj potez uslijedio je nakon akvizicije dva švajcarska startapa specijalizovana za AI, što je dodatno ojačalo Appleove kapacitete za razvoj naprednih AI modela koji integrišu tekstualne i vizuelne informacije za generisanje odgovora.

Kompanija teži da integriše generativne AI tehnologije direktno u hardver i softver svojih mobilnih uređaja, čime bi se smanjila zavisnost od cloud servisa. Ovakav pristup omogućava brži i privatniji odgovor uređaja na upite korisnika, što bi moglo da revolucioniše način na koji koristimo pametne telefone.

Apple je u posljednjih deset godina kupio oko dvadeset četiri startapa fokusirana na AI, a osnivači nekoliko od njih i dalje rade u kompaniji. Ove akvizicije doprinose razvoju Appleovih kapaciteta za obradu slika i videa, pretragu podataka i kuriranje muzičkog sadržaja.

Tim Kuk, izvršni direktor Applea, istakao je da kompanija odgovorno ulaže u širok spektar AI tehnologija već više od decenije, uključujući i razvoj neuralnih mreža koje su osnova za proizvode poput ChatGPT-a.

Sa tehnološkim napretkom, očekuje se da će budući pametni telefoni zahtevati sve moćnije čipove.

- Sljedeća velika stvar biće "AI pametni telefoni", koji će zahtijevati mnogo više DRAM-a - rekao je Sumit Sadana, izvršni potpredsjednik kompanije "Micron Technology", jednog od dobavljača čipova za Apple.

Očekivanja su da će Apple na predstojećoj WWDC konferenciji u junu demonstrirati nove AI mogućnosti, što bi moglo da uključi značajna unapređenja Siri asistenta i omogućavanje glasovnih komandi za interakciju sa aplikacijama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:08