/ -SHUTTERSTOCK
24/07/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Boeingov bespilotni leteći taksi bi mogao poletjeti s putnicima do 2030. godine

Nekada zamišljeni koncept sada postaje stvarnost, a ostvariće ga kompanija Boeing. Riječ je o bespilotnom letećem taksiju, koji bi do 2030. godine trebao prevoziti putnike.

Zapravo, letjelicu je razvila Boeingova podružnica Wisk Aero, a trebala bi pomoći u rješavanju saobraćajnih gužvi u SAD-u do 2030. godine.

Brian Yutko, direktor kompanije Wisk Aero, istakao je da kompanija očekuje da njen bespilotni leteći taksi počne prevoziti putnike "kasnije u ovoj deceniji", a s američkim regulatorom sarađuje na dobijanju dozvola.

"Trenutno testiramo i proizvodimo elemente ove letjelice, koja bi trebala poletjeti do kraja godine", rekao je Yutko.

On je otkrio nekoliko informacija o planovima za leteće taksije tokom Farnborough Airshowa, koji se održava u Velikoj Britaniji od 22. do 26. jula.

Uprkos njegovom optimizmu, jasno je da se industrija letećih taksija suočava s tehnološkim poteškoćama, uključujući razvoj snažnijih baterija, kako bi kompanije mogle obaviti nekoliko letova s jednim punjenjem baterije.

Takođe, potrebno je uvjeriti regulatora i javnost da je letjelica sigurna, što je još izazovnije u slučaju autonomnih letjelica.

Wisk trenutno radi na šestoj generaciji letjelice, koja omogućava transport do četiri putnika, kao i dodatnog prtljaga.

Najsofisticiraniji leteći taksi na svijetu, Generation 6, kombinuje jedan od najsigurnijih sistema za transport putnika u komercijalnoj avijaciji s vodećom autonomnom tehnologijom i softverom. Dizajn letjelice je generalno pojednostavljen, a ljudi imaju zadatak nadgledanja svakog putovanja.

Letjelica s jednim punjenjem može preći 144 kilometra, njena brzina krstarenja iznosi 222 km/h na visinama između 762 i 1.220 metara.

S rasponom krila od 15 metara, letjelica ima 12 propelera koji se rašire prilikom polijetanja s tim da se prednji red nagne za pogon tokom horizontalnog leta. Stražnji propeleri se isključuju i "zaključavaju" tokom krstarenja zbog smanjenja otpora, dok su prednji prijelazni propeleri veći nego ranije i imaju pet lopatica.

Krila i grane su podignuti iznad putničke kabine u svrhu veće sigurnosti i smanjenja buke.

Letjelica je dizajnirana da leti autonomno koristeći "softver za donošenje odluka zasnovanih na logici i procedurama", paketu senzora i mogućnosti izbjegavanja prepreka.

Osim u SAD-u, Boeing planira ući i na azijska tržišta do kraja decenije.

Iako je Boeingova proizvodnja smještena u SAD-u, kompanija već dugi niz godina širi svoje poslovanje u inostranstvu. Boeing ima pogone za istraživanje i razvoj izvan SAD-a u Australiji, Južnoj Koreji i Indiji. Kompanija je već sklopila partnerstva s kompanijama kao što su Mitsubishi, Kawasaki i Subaru, koje će isporučivati dijelove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 04:25