/ -SHUTTERSTOCK
10/07/2025 u 18:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dubai dobija prvi restoran kojim će upravljati AI

Restoran budućnosti u Dubaiju biće obogaćen kulinarskim modelom vještačke inteligencije.

Restoran Vuhu (WOOHOO) u Dubaiju u kom će hranu spremati ljudi, ali će meni, ambijent i usluga biti dizajnirani vještačkom inteligencijom, trebalo bi da bude otvoren u septembru nedaleko od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife.

Hranu u restoranu će za sada spremati ljudi, ali sve ostalo, od menija do ambijenta i usluge – biće dizajnirano kulinarskim modelom zasnovanim na vještačkoj inteligenciji pod nazivom "Šef Aiman" (Chef Aiman).

"Aiman", kombinacija reči "AI" (veštačka inteligencija) i "čovjek" (man) obučen je na osnovu decenija naučnih istraživanja o ishrani, podataka o molekularnom sastavu i više od hiljadu recepata iz različitih kulinarskih tradicija širom svijeta, izjavio je jedan od osnivača restorana Vuhu Ahmet Ojtun Čakir, prenosi Rojters.

Iako Aiman ne može da proba ili miriše jela kao što to čini pravi kuvar, on funkcioniše tako što razlaže jela na njihove osnovne elemente, poput teksture, kiselosti i slično, a zatim ih ponovo sastavlja u neobične kombinacije ukusa i sastojaka, kažu njegovi programeri.

Ove prototipove zatim usavršavaju ljudski kuvari koji probaju kombinacije i daju smjernice, u procesu koji predvodi poznati kuvar iz Dubaija Rejf Otman.

"Njihovi odgovori na moje predloge pomažu mi da unaprijedim razumijevanje onoga što funkcioniše van okvira samih podataka", objasnio je Aiman u intervjuu za interaktivni AI model.

Cilj, kažu tvorci Aimana, nije da se zamijeni ljudski element u kulinarstvu, već da se on unaprijedi.

"Kuvari neće biti zamijenjeni, ali vjerujemo da će (Aiman) uzdići ideje i kreativnost na viši nivo", rekao je Ojtun Čakir, koji je takođe izvršni direktor kompanije za ugostiteljstvo Gastronaut.

On je dodao da je Aiman dizajniran da razvija recepte koji ponovo koriste sastojke koje restorani često bacaju, poput ostataka mesa ili masti.

Dugoročno gledano, osnivači Vuhua vjeruju da bi Aiman mogao dobiti licencu za primjenu u restoranima širom svijeta, čime bi se smanjio otpad iz kuhinje i poboljšala održivost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
DUBAIAIRESTORAN
05. decembar 2025 22:27